Wielka Wojna Domowa - przygotowania

Tutaj zbierają się najbardziej utalentowani dowódcy aby planować wielkie batalie.
Awatar użytkownika
Aleksy I Komnen
Autokratōr

Re: Wielka Wojna Domowa - przygotowania

Post autor: Aleksy I Komnen »

Król @Maurycy Orański nie może narzekać na brak akcji. Obiecuję, że nie zaniedbam zachodniej części Anatolii. Zapoznaje się z tym co się tam działo i co ma miejsce obecnie i jutro też coś napiszę, aby było ciekawie.

Co do oblężenia Theodosiopolis, to król ma dwa wyjścia. Albo wyjść z miasta i tutaj Gruzini albo dadzą wam się ustawić na polu bitwy, może nawet cofną jeśli wam skąpo pola do bitwy, albo mogą nie dać Wam takiego honoru, przywileju i ostrzelać z łuków jak tylko wyjdziecie. Drugą opcją jest nie wydać Gruzinom bitwy, wtedy przystąpią do oblężenia, rozpocznie się otaczanie miasta, patrolowanie okolicy, rozpocznie się ustawianie machin, a także rozpoczną się szturmy.
Pierwsza opcja na pewno będzie krwawa dla obu stron, ale musicie wiedzieć, że wychodzicie wtedy na główną armię Gruzińską, która zdobyła cały pont, toczyła już nie jedną bitwę, jest wypoczęta, silna, dobrze uzbrojona przede wszystkim, poza łucznikami, i jakąś czeladzią, to reszta to ciężkozbrojni. Więc efekty takiej bitwy musiałyby być bardzo dotkliwe dla obydwu stron. (Przy czym proszę pamiętać o innych armiach jak armia syna króla, jak armia idąca z Gruzji wraz z wsparciem Alanów) Wybór jest między prawdopodobnie szybkim, ale dotkliwym dla obu stron rozwiązaniem tej potyczki, czy też trochę dłuższą narracją, ale potencjalnie pozwalającą wam wygrać, albo przynajmniej przeżyć znacznej części. :D
Ciekaw jestem co tam się dalej wydarzy WKM. ;)
Aleksy I Komnen
Władca Cesarstwa Bizantyjskiego
Basileus kai Autokratōr Rhōmaíōn

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Leszek Ebe-Grüner
Sebastos

Post autor: Leszek Ebe-Grüner »

Dzień dobry. Ja ogólnie jestem nowym Strategosem Nicaea. Z tego co mi właśnie Cesarz @Aleksy I Komnen przekazał, to no tak średnio wygląda sytuacja mojego temu, bo jest podzielony między państwem, które no trzeba unicestwić by było super, a terytorium należącym całkowicie pod panowaniem Cesarza Aleksa I Komnen, no i mnie reprezentującego Temu Nicaea. Jako że jestem nowicjuszem, ale jestem też osobą która dba o swoich ludzi to chciałbym usłyszeć rady od Cesarza oraz od pozostałych Strategosów, którzy właśnie biorą udział w tej wojnie domowej. Co mogę w aktualnym stanie zrobić?
Leszek Ebe-Grüner, Syn Oberhaupta Edelweiss Heinza-Wernera Grünera
Strategos Nicaea w Bizancjum oraz działacz sportowy i gospodarczy oraz organizator turniejów sportowych na Pollinie.
Obrazek
Awatar użytkownika
Geórgios Palaiológos
Sebastos

Post autor: Geórgios Palaiológos »

Leszek Ebe-Grüner pisze: 13 sie 2025, 17:34 Dzień dobry. Ja ogólnie jestem nowym Strategosem Nicaea. Z tego co mi właśnie Cesarz @Aleksy I Komnen przekazał, to no tak średnio wygląda sytuacja mojego temu, bo jest podzielony między państwem, które no trzeba unicestwić by było super, a terytorium należącym całkowicie pod panowaniem Cesarza Aleksa I Komnen, no i mnie reprezentującego Temu Nicaea. Jako że jestem nowicjuszem, ale jestem też osobą która dba o swoich ludzi to chciałbym usłyszeć rady od Cesarza oraz od pozostałych Strategosów, którzy właśnie biorą udział w tej wojnie domowej. Co mogę w aktualnym stanie zrobić?
sytuacja w Nicei.png
sytuacja w Nicei.png (2.04 MiB) Przejrzano 375 razy
Sytuacja w Temie Nicei jest obecnie taka. Fioletowym kolorem oznaczyłem miasta i miasteczka zdobyte przez nas, zaś czerwonym jest oznaczone miasto Nicei główny ośrodek wierny Uzurpatorowi w Temie Nicei na północy. Obecnie siły wierne Janowi Uzurpatorowi są pod miastem Nicomedia i oblegają połączone siły grecko-bułgarskie. Cesarz oznaczony jest kolorem pomarańczowy i wyruszył na południe. Na wsparcie obleganych w Nicomedii cesarz wysłał wsparcie, które dotrze niedługo. Przepraszam za prowizorkę ale taką mapkę poglądową byłem w stanie zrobić na szybko.

Narracyjnie oblężenie zakończy się niedługo, oczywiście naszym zwycięstwem. Wtedy ruszymy na Niceę i ją odbijemy. Wtedy wyzwolimy północną część temu i moje siły greckie ruszą do Pontu, a wyzwoleniem reszty Temu będzie zajmować się wojsko cesarza. Uzurpator swoje siły ma w mieście Smyrna.
Jak my wygramy to do waszej dyspozycji będą ziemie realnych temów Optimatoi oraz Opsician. Polecam zajrzeć na wikipedię, gdzie będzie widoczne mniej więcej jakie to ziemie. Co do porad co można zrobić w temie to polecam zajrzeć do działów innych temów. Możliwe, że Cesarz wydałby zgodę na zaciąg nowych wojsk specjalnie dla Strategosa, ale werbunek na pewno musiałby się odbyć z innych terenów niż temu Niceii bo obecnie są one nieco wyludnione i zniszczone, więc ciężko byłoby werbować ludzi, jeśli ciągle gdzieś prowadzą przemarsz wojska, niszczą i palą
https://en.wikipedia.org/wiki/Theme_(By ... _district)
/-/ Geórgios Palaiológos
Strategos Temu Hellady
Obrazek
Awatar użytkownika
Aleksy I Komnen
Autokratōr

Tak patrząc na tę mapkę Geórgiosa, pomyślałem, że fajnie jakbyśmy zrobili mapkę tego konfliktu jaki jest Wielka Wojna Domowa. Gdyby móc zebrać i zestawić na jednej mapie powiedzmy ruchy Gruzinów, Uzurpatora, Jerozolimy, nasze Cesarskie, Strategosów, do tego zaznaczyć za pomocą różnych kolorów szabel bitwy wygrane przez Uzurpatora, nas, Jerozolimę, Gruzinów. Pomyślcie jaka to by była wyjątkowa pamiątka. Zostałby ślad po tej wojnie i to zapisany na jednym obrazku, a nie setkach stron rozsianych po dawnym i obecnym forum. Poza tym można by zrobić artykuł o tej wojnie na micropedii... Ach rozmarzyłem się chyba za bardzo...
Aleksy I Komnen

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Leszek Ebe-Grüner
Sebastos

Geórgios Palaiológos pisze: 13 sie 2025, 18:34
Leszek Ebe-Grüner pisze: 13 sie 2025, 17:34 Dzień dobry. Ja ogólnie jestem nowym Strategosem Nicaea. Z tego co mi właśnie Cesarz @Aleksy I Komnen przekazał, to no tak średnio wygląda sytuacja mojego temu, bo jest podzielony między państwem, które no trzeba unicestwić by było super, a terytorium należącym całkowicie pod panowaniem Cesarza Aleksa I Komnen, no i mnie reprezentującego Temu Nicaea. Jako że jestem nowicjuszem, ale jestem też osobą która dba o swoich ludzi to chciałbym usłyszeć rady od Cesarza oraz od pozostałych Strategosów, którzy właśnie biorą udział w tej wojnie domowej. Co mogę w aktualnym stanie zrobić?
sytuacja w Nicei.png
Sytuacja w Temie Nicei jest obecnie taka. Fioletowym kolorem oznaczyłem miasta i miasteczka zdobyte przez nas, zaś czerwonym jest oznaczone miasto Nicei główny ośrodek wierny Uzurpatorowi w Temie Nicei na północy. Obecnie siły wierne Janowi Uzurpatorowi są pod miastem Nicomedia i oblegają połączone siły grecko-bułgarskie. Cesarz oznaczony jest kolorem pomarańczowy i wyruszył na południe. Na wsparcie obleganych w Nicomedii cesarz wysłał wsparcie, które dotrze niedługo. Przepraszam za prowizorkę ale taką mapkę poglądową byłem w stanie zrobić na szybko.

Narracyjnie oblężenie zakończy się niedługo, oczywiście naszym zwycięstwem. Wtedy ruszymy na Niceę i ją odbijemy. Wtedy wyzwolimy północną część temu i moje siły greckie ruszą do Pontu, a wyzwoleniem reszty Temu będzie zajmować się wojsko cesarza. Uzurpator swoje siły ma w mieście Smyrna.
Jak my wygramy to do waszej dyspozycji będą ziemie realnych temów Optimatoi oraz Opsician. Polecam zajrzeć na wikipedię, gdzie będzie widoczne mniej więcej jakie to ziemie. Co do porad co można zrobić w temie to polecam zajrzeć do działów innych temów. Możliwe, że Cesarz wydałby zgodę na zaciąg nowych wojsk specjalnie dla Strategosa, ale werbunek na pewno musiałby się odbyć z innych terenów niż temu Niceii bo obecnie są one nieco wyludnione i zniszczone, więc ciężko byłoby werbować ludzi, jeśli ciągle gdzieś prowadzą przemarsz wojska, niszczą i palą
https://en.wikipedia.org/wiki/Theme_(By ... _district)
Tak też słuchając starszego kolegi, udałem się do Hellady w celu poproszenia o 1 bandon lekkiej piechoty do mojego oddziału viewtopic.php?p=2748#p2748
Strategos Nicaea w Bizancjum oraz działacz sportowy i gospodarczy oraz organizator turniejów sportowych na Pollinie.
Obrazek
Awatar użytkownika
Leszek Ebe-Grüner
Sebastos

viewtopic.php?t=54&start=20 jako że Cesarz @Aleksy I Komnen kupił dla mnie wojsko, to rozumiem mam je już w Helladzie i mogę się nimi udać do Niceae w celu odbicia swojego Temu tak?
Obrazek
Awatar użytkownika
Aleksy I Komnen
Autokratōr

Leszek Ebe-Grüner pisze: 20 sie 2025, 16:52 viewtopic.php?t=54&start=20 jako że Cesarz @Aleksy I Komnen kupił dla mnie wojsko, to rozumiem mam je już w Helladzie i mogę się nimi udać do Niceae w celu odbicia swojego Temu tak?
Możecie ewentualnie pobawić się narracją fabułą i popisać o ich rekrutacji, ale co do zasady, jeśli nie czujecie się aż tak na siłach, to możecie wyruszyć.

Moje cesarskie Tagmy, są na wysokości Adramyttion, Jan Uzurpator w Smyrnie, część wojsk uzurpatora oblega Nicomedię, gdzie bronią się Piotr i Georgios. W tamta stronę została także wysłana jedna z cesarskich Tagm. Król Maurycy jest na dalekim wschodzie gdzieś na terenie północnym Królestwa Jerozolimskiego, lub w Anatolii. Jeśli już przybędziecie, to możecie pozwiedzać tereny realnego The Opsician Theme, gdyż połowicznie są one bezpieczne i pod naszą kontrolą. Na pewno pas nadbrzeżny. Miasta te bardziej w głąb lądu są oczywiście nie zabezpieczone i nie znajdują się pod naszą a tym samym waszą władzą. Możecie zatem ruszyć w głąb anatolii, lub w kierunku Nicei, ale nie spodziewałbym się tam jakiegoś oporu, większego niż kilkudziesięciu ludzi stróżujących zamkniętego miasta. Łatwy łup, szybka zdobycz, bo wojsko Uzurpatora jest pod Nicomedią.

Samego Uzurpatora proszę zostawić mnie, a zatem i pas miast przybrzeżnych; Smyrna, Efez, Milet itd. Pod Nicomedią też raczej obecne siły plus moje wsparcie powinno wystarczyć.
Aleksy I Komnen

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Leszek Ebe-Grüner
Sebastos

viewtopic.php?t=334 jak coś obecnie moje wojsko jest w Epibatai i odpoczywa, a ja sam słucham opowiadań starca o Legionie Parthica.
Obrazek
Awatar użytkownika
Leszek Ebe-Grüner
Sebastos

viewtopic.php?p=2830#p2830 moje wojska są już w Konstantynopolu.

@Geórgios Palaiológos @Aleksy I Komnen gdzie według was teraz powinno się udać moje wojsko? Od razu na Nicaea czy pierw do Nicomedii?
Obrazek
Awatar użytkownika
Geórgios Palaiológos
Sebastos

Post autor: Geórgios Palaiológos »

Leszek Ebe-Grüner pisze: 22 sie 2025, 12:01 viewtopic.php?p=2830#p2830 moje wojska są już w Konstantynopolu.

@Geórgios Palaiológos @Aleksy I Komnen gdzie według was teraz powinno się udać moje wojsko? Od razu na Nicaea czy pierw do Nicomedii?
O Nikomedię stoczyliśmy właśnie krwawą bitwę i pokonaliśmy armię Nicefora. Zostało przy nim 3 bandony ciężkiej jazdy i 2 bandony lekkiej piechoty czyli około 1000 zbrojnych. Będą teraz uciekali najpewniej na południe w kierunku Nicei. Ja mam rozkazy aby kontynuować kampanię w kierunku Pontu, ale moje siły stopniały do polowy i z Tagmy Numeroi zostały mi 2 tysiące żołnierzy. Przywołam z Grecji moje wojska temowe i po połączeniu ruszę na wschód. Bułgarzy najpewniej będą kontynuowali ten marsz razem ze mną. Cesarz powinien poradzić sobie w zachodniej anatolii. Niceę możemy zostawić Wam Strategosie abyście to wy ją zdobyli. Jako, że jesteście w stolicy to stamtąd najłatwiej przeprawić się na łodziach stołecznych kupców na drugą stronę i przez Chalcedon maszerować w kierunku Nicomedii i stamtąd ruszyć na Niceę.
/-/ Geórgios Palaiológos
Strategos Temu Hellady
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rada Wojenna”