Wielka Wojna Domowa - przygotowania

Tutaj zbierają się najbardziej utalentowani dowódcy aby planować wielkie batalie.
Awatar użytkownika
Geórgios Palaiológos
Sebastos

Re: Wielka Wojna Domowa - przygotowania

Post autor: Geórgios Palaiológos »

Czy są jakieś rozkazy dla mnie?
/-/ Geórgios Palaiológos
Strategos Temu Hellady
Obrazek
Awatar użytkownika
Maurycy Orański
Protosebastos

Post autor: Maurycy Orański »

Aleksy I Komnen pisze: 14 lip 2025, 21:09
Maurycy Orański pisze: 14 lip 2025, 19:14 Dementuje. Połączone siły moje wraz z Templariuszami i wiernymi Ormianami oraz Grekami to ok. 10-12 tysięcy.
Zgadzam się w zupełności z sugestiami Waszej Cesarskiej Mości. Spróbuję wypchnąć ich na wschód, choć pierwotnie zamierzałem iść na północ. Teodosiopolis będzie dobrym celem.
W takim razie siły są mniej więcej prawie wyrównane. Miejcie gdzieś tam na uwadze te moje uwagi, a skończymy tę kampanię jeszcze w te wakacje... :lol: :cry:
Mam taką nadzieję. Bo kurde zostałem biskupem a siedzę daleko od swojej katedry : :roll:
A zważywszy na to że w okrążeniu zamknąłem króla Kartwelii to może być jeszcze szybciej. No... Chyba że jego syn podejmie walkę. O ile on uciekł
Obrazek

Maurycy Wilhelm Jerzy Orański-Nassau
z łaski Boga król i arcybiskup Jerozolimy,
Prymas Cesarstwa Bizantyjskiego
Protosebastos
Obrazek
Awatar użytkownika
Aleksy I Komnen
Autokratōr

Post autor: Aleksy I Komnen »

Geórgios Palaiológos pisze: 14 lip 2025, 22:34 Czy są jakieś rozkazy dla mnie?
Jako, że rozbiliśmy wojska uzurpatora pod Konstantynopolem, to nie sądzę, aby próbował ponownie atakować stolicy. Z resztą most na Propontydzie zerwany, zatem musiałby uzurpator albo zbudować nowy, albo zebrać flotę i przetransportować wojska na półwysep Gallipolis. A to praktycznie niewykonalne bo tam gdzie morze najwęższe to są Bułgarzy w Abydos, a na wodach pływają Dromony cesarskie z Siphonarioi, także nie mają okręty uzurpatora szans. Zatem myślę, że możecie spokojnie wziąć połowę Tagmy tou Noumeroi i przeprawić się na drugą stronę cieśniny i ruszyć ku Chalcedonowi i dalej ku Nicomedi, Heraklei Pontyckiej, Tium, Amastris.
Aleksy I Komnen
Władca Cesarstwa Bizantyjskiego
Basileus kai Autokratōr Rhōmaíōn

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Aleksy I Komnen
Autokratōr

Wilhelm Zugdam pisze: 02 lip 2025, 11:15 Po długim odpoczynku wojska znajdujące nie na Bałkanach ruszyły na wschód w kierunku stolicy imperium. W okolicznych miastach i wsiach pozostawiali jeńców, żeby ci pod okiem miejscowych pomagali w odbudowie domów i majątków, które wcześniej zrujnowali i spalili. Zołnierze maszerują w szybkim tempie, z euforią po niedawnej bitwie.
@Wilhelm Zugdam Jestem pełen podziwu, jak praktycznie na przestrzeni ponad miesiąca Strategos przeprawił się z Italii do Albanii, następnie pozyskał Albańczyków, wraz z nimi ruszył na Szkodrę, a potem uratował Raguzę. Ale zaskoczyło mnie, że już powracacie do Konstantynopola. Myślałem, że pozostaniecie w Dalmacji i ruszycie ku północy aby w razie czego zapukać tam do kolejnych miast i przypomnieć im, że w razie czego Cesarzem jest moja osoba. Miasta te nie opowiedziały się po stronie Jana Uzurpatora, ale to dlatego że jak zwykle te miasta nadmorskie, dalmackie to lubiły taką luźną formę podporządkowania. Myślałem, że odwiedzicie Spalatum (Split), Zara (Zadar), całkiem ładne i bogate miasta, dobre dla odpoczynku ale też w razie czego można je zabezpieczyć, sprawdzić. Skoro jednak idziecie na wschód, to po drodze macie miasto Naisus (Nisz), ale to zamieszkane przez Bułgarów miasto, także sojusznicy, ale możecie tam odpocząć uzupełnić zapasy i potem ruszyć na północ rzeką Morava, do miasta Singidunum, a potem Sirmium. A stamtąd do Zadaru i Spalatum. Jak już te miasta sprawdzicie i zabezpieczycie to możecie udać się do stolicy, albo Anatolii, lub wrócić do siebie. Okej?
Aleksy I Komnen

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Maurycy Orański
Protosebastos

Post autor: Maurycy Orański »

Aleksy I Komnen pisze: wczoraj, 15:08
Jako, że rozbiliśmy wojska uzurpatora pod Konstantynopolem, to nie sądzę, aby próbował ponownie atakować stolicy. Z resztą most na Propontydzie zerwany, zatem musiałby uzurpator albo zbudować nowy, albo zebrać flotę i przetransportować wojska na półwysep Gallipolis. A to praktycznie niewykonalne bo tam gdzie morze najwęższe to są Bułgarzy w Abydos, a na wodach pływają Dromony cesarskie z Siphonarioi, także nie mają okręty uzurpatora szans. Zatem myślę, że możecie spokojnie wziąć połowę Tagmy tou Noumeroi i przeprawić się na drugą stronę cieśniny i ruszyć ku Chalcedonowi i dalej ku Nicomedi, Heraklei Pontyckiej, Tium, Amastris.
I potem do mnie, czy gdzie?
Obrazek

Maurycy Wilhelm Jerzy Orański-Nassau
z łaski Boga król i arcybiskup Jerozolimy,
Prymas Cesarstwa Bizantyjskiego
Protosebastos
Obrazek
Awatar użytkownika
Aleksy I Komnen
Autokratōr

Maurycy Orański pisze: wczoraj, 15:47
Aleksy I Komnen pisze: wczoraj, 15:08
I potem do mnie, czy gdzie?
Jeśli będzie Król potrzebował wsparcia to tak.
Aleksy I Komnen

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Piotr Asen
Sebastos

Post autor: Piotr Asen »

Tak jest Basileusie. Jutro moi Bułgarzy wyruszą z Abydos.
— Piotr Asen —
Stratēgos tōn θέμα βουλγαριας

Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rada Wojenna”