Wielka Wojna Domowa - przygotowania
- Rainald de Flandria
- Sebastos
Re: Wielka Wojna Domowa - przygotowania
Również i ja chciałbym przyłączyć się do sprawy i walczyć przeciwko uzurpatorowi.
Rainald de Flandria
- Aleksy I Komnen
- Autokratōr
Cieszę się. Obecnie jestem na etapie formowania oddziałów do cesarskiej Tagmaty, gdy tylko przygotowania dobiegną końca, to zamierzam wyruszyć w kierunku Grecji i Dalmacji. Poglądową mapkę macie zamieszczoną w tym wątku. Sadzę, że jeśli macie siły temowe, to o ile nie ma w Temie Italii zdrajców i zwolenników uzurpatora (Z tego co czytałem, to na starym forum, raczej kampania was ominęła i nie byliście wspominani nigdzie) to moglibyście wystąpić o zakup okrętu (wątek "Wnioski o zakup wojsk"), pamiętajcie, że musicie mieć jednak odpowiedniej wielkości port, aby wasz okręt wojenny miał gdzie stacjonować. Po zakupie okrętu np. Dromon, zwerbowaniu załogi, moglibyście przeprawić się przez Adriatyk i z waszym wojskiem zaczekać na Moje przybycie. Nie dysponujecie jak na razie wystarczającym wojskiem zdolnym oblegać miasta (po 1 macie kawalerię, po 2 brak piechoty, po 3 brak machin oblężniczych).
Bardzo mnie to cieszy, jak najbardziej możecie do nas dołączyć Rainaldzie. Proponuję przyłączyć się do króla Jerozolimy i Wielkiego Mistrza Templariuszy.Rainald de Flandria pisze: ↑04 mar 2025, 17:01 Również i ja chciałbym przyłączyć się do sprawy i walczyć przeciwko uzurpatorowi.
- Geórgios Palaiológos
- Sebastos
Wasza Cesarska Mość, zgłaszam się do służby i czekam na rozkazy.
/-/ Geórgios Palaiológos
Strategos Temu Hellady

Strategos Temu Hellady
- Aleksy I Komnen
- Autokratōr
Z tego co pamiętam to czcigodny Strategosie byliście mianowani na stanowisko dowódcy Konstantynopola. Myślę, że póki co możecie pomóc mi w organizacji i werbowaniu do wojsk tagmaty, a później się zobaczy. Czekać nas będzie kampania w Grecji i Dalmacji więc pewnie tam się skieruję.Geórgios Palaiológos pisze: ↑05 mar 2025, 15:35 Wasza Cesarska Mość, zgłaszam się do służby i czekam na rozkazy.
- Geórgios Palaiológos
- Sebastos
Zostałem mianowany Kastrophylaxem Konstantynopola. Zaraz zabiorę się za zebranie odpowiedniej liczby rekrutów. Będę oczekiwał na dalsze rozkazy.Aleksy I Komnen pisze: ↑05 mar 2025, 16:12Z tego co pamiętam to czcigodny Strategosie byliście mianowani na stanowisko dowódcy Konstantynopola. Myślę, że póki co możecie pomóc mi w organizacji i werbowaniu do wojsk tagmaty, a później się zobaczy. Czekać nas będzie kampania w Grecji i Dalmacji więc pewnie tam się skieruję.Geórgios Palaiológos pisze: ↑05 mar 2025, 15:35 Wasza Cesarska Mość, zgłaszam się do służby i czekam na rozkazy.
/-/ Geórgios Palaiológos
Strategos Temu Hellady

Strategos Temu Hellady
- Piotr Asen
- Sebastos
Jako, że w lato 2022 roku doszło do bułgarskiego lata, to pewnie część Bułgarów nie będzie skłonna podporządkować się woli Konstantynopola i woleli by Carstwa Bułgarii, jednak postaram się ich przekonać. Jeśli to się nie uda to będzie trzeba walczyć.
— Piotr Asen —
Stratēgos tōn θέμα βουλγαριας

- Piotr Asen
- Sebastos
Przepraszam za post pod postem ale zrobiłem mapkę z zaznaczeniem zasięgu ziem jakie mają buntownicy bułgarscy nieskorzy do podporządkowania się cesarzowi:

— Piotr Asen —

- Aleksy I Komnen
- Autokratōr
Zgody na zaciąg wojsk wydane, fundusze ze skarbca na wojsko dla strategosa jak i na majątek temowy przyznane i wypłacone. Działajcie ku chwale cesarstwa! 

- Geórgios Palaiológos
- Sebastos
Myślę, że dzięki wsparciu zagranicy, oraz ciężkiej pracy naszych rzemieślników, a także zapału i organizacji ochotników wojska tagmaty są gotowe do działania. Wasza Cesarska Mość, jaki mamy plan działania?
/-/ Geórgios Palaiológos
Strategos Temu Hellady

Strategos Temu Hellady
- Aleksy I Komnen
- Autokratōr
Na początek trzeba uporać się z miastami niepokornymi i wiernymi uzurpatorowi w "europejskiej" części cesarstwa. Później należy uderzyć na anatolijskie miasta uzurpatora, a także wygnać gruzinów z naszych ziem. Wojska łacinników zaczną od razu kampanię w Cylicji oraz wschodniej anatolii. Po rozprawie w zachodniej części cesarstwa uderzymy na uzurpatora od zachodu.Geórgios Palaiológos pisze: ↑12 mar 2025, 19:04 Myślę, że dzięki wsparciu zagranicy, oraz ciężkiej pracy naszych rzemieślników, a także zapału i organizacji ochotników wojska tagmaty są gotowe do działania. Wasza Cesarska Mość, jaki mamy plan działania?
Na moment zakończenia wojny domowej w 2022 uzurpator posiadał:
1 bandon lekkiej jazdy (200 ludzi)
2 bandony ciężkiej piechoty (400 ludzi)
4 bandony lekkiej piechoty (800 ludzi)
Należy przyjąć, że przez ten czas pokoju, rozbudował swoje siły i teraz w anatolijskich miastach stacjonują co najmniej po bandonie lekkiej piechoty. Swoje główne siły trzyma przy sobie w Smyrnie, jednak na pewno posiada też konkretne siły w Cylicji niedaleko granicy z Królestwem Jerozolimskim. Jakieś jednostki ma też na pewno w Nicei aby móc kontrolować północno-zachodnią anatolię.
W europejskiej części wojska uzurpatora znajdują się pewnie na Peloponezie. Nie wykluczone, że wraz z z naszym wymarszem, uzurpator, będzie chciał albo wesprzeć peloponez i zetrzeć się tam z nami, albo wycofa część lub całość sił do anatolii, nie ryzykując rozbicia sił i pojedynczych potyczek.
Ostatnią ważną rzeczą, jest to, że uzurpator na pewno posiada jakąś siatkę szpiegów w cesarstwie, pewnie także w stolicy. Musimy mieć się na baczności. Niestety wraz z upadkiem cesarskich wpływów w anatolii, oraz jednoczesnym zdobywaniu kolejnych miast przez uzurpatora, nasi wierni informatorzy albo uciekli z swych miast, lub zostali straceni przez uzurpatora. Jesteśmy ślepi jeśli chodzi o jego domenę.
WKM @Maurycy Oranje kiedy wasze wojska będą gotowe do działań zbrojnych? Wiadomo coś o Wielkim Mistrzu i jego zakonnikach?