Wielka Wojna Domowa - przygotowania
- Aleksy I Komnen
- Autokratōr
Wielka Wojna Domowa - przygotowania
Moi drodzy @Obywatele,
sądzę, że należy rozpocząć przygotowania do naszej kampanii wojennej. Będąc szczerym to przez kilka ostatnich dni zapoznawałem się z dostępnymi na starym forum wątkami, w których jest mowa o tej wojnie domowej. Postarałem się jak najdokładniej zapoznać z dostępnymi danymi, informacjami i na ich podstawie opracowuję poglądową mapę, jak wygląda obecna sytuacja na terenie cesarstwa Bizantyjskiego. Nie będę ukrywał, że jest ona skomplikowana, bo jesienią 2021 zapłonęło praktycznie całe cesarstwo, od Dalmacji, przez Grecję, dalej Konstantynopol, gdzie de facto wszystko się zaczęło, następnie Smyrnę; jądro ciemności, kolejno kolejne miasta Temów Armeniakon i Anatolikon, nie oszczędziwszy Pontu i wschodnich rubieży cesarstwa, na północnych ziemiach Królestwa Jerozolimskiego kończąc. W wojnie brali udział udział Grecy popierający Jana uzurpatora, Grecy popierający cesarza Jana I, Ormianie, Gruzini, Łacinnicy, Albańczycy, Chorwaci, Turkmenii i pewnie ktoś jeszcze, ale i tych co wymieniłem, to dość spora liczba grup etnicznych, narodowościowych.
Pewnie mógłby ktoś powiedzieć, że wojna dobiegła końca w styczniu 2022 roku, jednak nie byłaby to do końca prawda. Wtedy Jan Uzurpator podpisał najpierw rozejm, który był przedłużany, a potem podpisał porozumienie z Królem Jerozolimy. Nie jestem przekonany czy można nazwać to pokojem. Nawet jeśli to Jan Uzurpator podpisał pokój jedynie z Jerozolimą, zaś nadal w Cylicji byli zbuntowani, wściekli Ormianie kontrolujący zachodnią Cylicję, Kartwelowie panowali nad regionem Pontu dochodząc aż do Synopy, w Albanii wrzało, bo Albańczycy nie złożyli broni i wojowali w górach. Zaś latem 2022 roku, na terenie Bułgarii, lokalni zaczęli się buntować przeciwko uzurpatorowi. To oznacza, że wojna nie dobiegła końca, a jedynie jej intensywność spadła wraz z zawarciem porozumienia między uzurpatorem a najsilniejszym oponentem. Zakładając, że uzurpator by się nie zmienił pod względem charakteru, to najpewniej gdyby tylko udało mu się pokonać wszystkich przeciwników, zdobyć Konstantynopol, zebrać nowe siły, to złamałby porozumienie zawarte z królem i odebrałby Jerozolimie Antiochię, Edessę, a może nawet, zapragnąłby całego lewantu dla siebie.
W tym wątku będziemy omawiać obecną sytuację quo, oraz będziemy omawiali kwestię przygotowania do kampanii wojennej. Jest to moja pierwsza kampania dlatego liczę na pomoc i rady, szczególnie zaprawionych już w boju @Hugo de Payns i @Maurycy Oranje
sądzę, że należy rozpocząć przygotowania do naszej kampanii wojennej. Będąc szczerym to przez kilka ostatnich dni zapoznawałem się z dostępnymi na starym forum wątkami, w których jest mowa o tej wojnie domowej. Postarałem się jak najdokładniej zapoznać z dostępnymi danymi, informacjami i na ich podstawie opracowuję poglądową mapę, jak wygląda obecna sytuacja na terenie cesarstwa Bizantyjskiego. Nie będę ukrywał, że jest ona skomplikowana, bo jesienią 2021 zapłonęło praktycznie całe cesarstwo, od Dalmacji, przez Grecję, dalej Konstantynopol, gdzie de facto wszystko się zaczęło, następnie Smyrnę; jądro ciemności, kolejno kolejne miasta Temów Armeniakon i Anatolikon, nie oszczędziwszy Pontu i wschodnich rubieży cesarstwa, na północnych ziemiach Królestwa Jerozolimskiego kończąc. W wojnie brali udział udział Grecy popierający Jana uzurpatora, Grecy popierający cesarza Jana I, Ormianie, Gruzini, Łacinnicy, Albańczycy, Chorwaci, Turkmenii i pewnie ktoś jeszcze, ale i tych co wymieniłem, to dość spora liczba grup etnicznych, narodowościowych.
Pewnie mógłby ktoś powiedzieć, że wojna dobiegła końca w styczniu 2022 roku, jednak nie byłaby to do końca prawda. Wtedy Jan Uzurpator podpisał najpierw rozejm, który był przedłużany, a potem podpisał porozumienie z Królem Jerozolimy. Nie jestem przekonany czy można nazwać to pokojem. Nawet jeśli to Jan Uzurpator podpisał pokój jedynie z Jerozolimą, zaś nadal w Cylicji byli zbuntowani, wściekli Ormianie kontrolujący zachodnią Cylicję, Kartwelowie panowali nad regionem Pontu dochodząc aż do Synopy, w Albanii wrzało, bo Albańczycy nie złożyli broni i wojowali w górach. Zaś latem 2022 roku, na terenie Bułgarii, lokalni zaczęli się buntować przeciwko uzurpatorowi. To oznacza, że wojna nie dobiegła końca, a jedynie jej intensywność spadła wraz z zawarciem porozumienia między uzurpatorem a najsilniejszym oponentem. Zakładając, że uzurpator by się nie zmienił pod względem charakteru, to najpewniej gdyby tylko udało mu się pokonać wszystkich przeciwników, zdobyć Konstantynopol, zebrać nowe siły, to złamałby porozumienie zawarte z królem i odebrałby Jerozolimie Antiochię, Edessę, a może nawet, zapragnąłby całego lewantu dla siebie.
W tym wątku będziemy omawiać obecną sytuację quo, oraz będziemy omawiali kwestię przygotowania do kampanii wojennej. Jest to moja pierwsza kampania dlatego liczę na pomoc i rady, szczególnie zaprawionych już w boju @Hugo de Payns i @Maurycy Oranje
- Maurycy Orański
- Sebastos
Re: Wielka Wojna Domowa - przygotowania
Jestem do dyspozycji.
Gdzie obecnie znajduje się uzurpator? Uciekł do Turków? Kontroluje jakąś część cesarstwa? Może uciekł na zachód lub północ? Węgry, Wenecja, Guenua, Ruś? Może Amalfi
Gdzie obecnie znajduje się uzurpator? Uciekł do Turków? Kontroluje jakąś część cesarstwa? Może uciekł na zachód lub północ? Węgry, Wenecja, Guenua, Ruś? Może Amalfi

z łaski Boga król Jerozolimy,
książę Antiochii i Zajordania,
hrabia Edessy i Trypolisu
- Aleksy I Komnen
- Autokratōr
Póki co przyjąłem za status quo, stan z 2022 roku. Uzurpator panuje nad zachodnią częścią temu Anatolikon, w końcu tam znajduje się jego rezydencja (Smyrna), a także ma wpływy w środkowej i południowej części temu Anatolijskiego. Prócz tego w Anatolii znajdują się też Ormianie, ci mają wpływy w zachodniej Cylicji, wschodnia jest pod wpływami uzurpatora. Region Pontu od Synopy, do Trapezuntu, wschodnich rubieży cesarstwa jest pod panowaniem Kartwelów (Gruzinów). Reszta Anatolii jest albo neutralna, albo w miastach panują jacyś lokalni "książęta", zarządcy, watażkowie itp.Maurycy Oranje pisze: ↑24 lut 2025, 21:48 Jestem do dyspozycji.
- Aleksy I Komnen
- Autokratōr

Kolorem fioletowym oznaczone są miasta wierne cesarzowi konstantynopolitańskiemu, bądź zdobyte przez niego.
Kolorem czerwonym oznaczone są miasta wierne uzurpatorowi, bądź przez niego zdobyte, plus na czerwono zakreskowany jest obszar strefy wpływów uzurpatora.
Kolorem bordowym oznaczony jest zasięg powstania Albańczyków.
Kolorem pomarańczowym oznaczone są miasta bułgarskie powstałe przeciwko uzurpatorowi.
Kolorem szarym oznaczone są zdobycze terytorialne Kartwelów.
Kolorem żółtym oznaczone zostały miasta które były wierne królowi Gagikowi, lub zostały przez Ormian zdobyte, plus linią przerywaną został oznaczony zasięg zdobyczy ormiańskich. Wschód Cylicji jest okupowany przez wiernych uzurpatorowi.
Czerwoną przerywaną linią oznaczona jest linia demarkacyjna, pogladowa granica powstała w wyniku porozumienia między Uzurpatorem a królem Jerozolimy
- Piotr Asen
- Sebastos
Wasza Cesarska Mość,
Zgłaszam się i stawiam.
Zgłaszam się i stawiam.
— Piotr Asen —
Stratēgos tōn θέμα βουλγαριας

- Aleksy I Komnen
- Autokratōr
Cieszę się bardzo. Radźmy zatem jak poprowadzić tę kampanię. Potrzeba zająć się zachodnią częścią cesarstwa oraz wschodnią. Na zachodzie trzeba zjednoczyć i podporządkować wszystkie miasta, oraz zniszczyć poparcie dla uzurpatora. Na wschodzie czeka nas sam uzurpator, a także trzeba by rozprawić się z Kartwelami, którzy zajęli nam Pont.
Strategosie @Piotr Asen powinniście udać się do Bułgarii, tam werbować do wojska. Aby Wasze zadanie ułatwić, ale też dać wam Casus i potwierdzenie że od prawowitego cesarza przybywacie, możecie pokazać Bułgarom taki List. Myślę, że powinien on ich skłonić do przystania do mnie.
Królu @Maurycy Oranje sądzę, iż powinniście wojsko zacząć zbierać, zapasy szykować, Wielkiego Mistrza zawezwać i razem gdy będziecie gotowi, porozumienie z uzurpatorem zerwać, umówioną granicę przekroczyć i wpierw skierować się ku cylicji. Szpiedzy donoszą, że Ormianie się jeszcze nie poddali, ciągle się buntują, tylko czekają na sposobną chwilę by powstać przeciwko uzurpatorowi. Dlatego jeśli tam się pojawicie, to skłonicie ich do buntu a wtedy zyskacie dodatkowe siły, może łącznie kilka bandonów lekkiej piechoty i lekkiej kawalerii. Te siły mogłyby przejść później pod dowództwo jednego ze Strategów anatolijskich, o ile wrócą do Bizancjum.Alexios I Komnenos, w Chrystusie Wierny Basileus i Autokrator Rzymian,
Godnemu Strategosowi Piotrowi Asenowi, Pozdrowienie i Łaska Niebios.
Zaprawdę, radość Naszą wzbudza gorliwość twoja. Niechaj tedy słowa Nasze, z woli Boga spisane, będą ci pochodnią w dziele tym. Wypraw się do Bułgarów, ludu hardego, który przeciw uzurpatorowi powstał, lecz i wolności pragnie. Mów im: „Cesarz Błogosławionego Miasta nie kajdan wam niesie, lecz miecz wspólnej chwały. Kto zbroję przywdzieje pod znakiem Krzyża, ten ziemi swej obrońcą zostanie, a daninę płacić będzie wedle prawa starych traktatów”. Werbuj mężów dzielnych do armii tematów trackich i macedońskich. Niechaj wiedzą, iż służba pod labarum Naszym to zaszczyt, nie niewola.
Mądrze waż słowa: Bułgarów nie gnębić, lecz miodem mądrej klemencji skłaniać. Sprawy rodów ich i obyczajów – niech pozostaną pod ich żupanami. Lecz gdy trąby na wojnę zatrąbią, niech stawią się bez zwłoki, a skarbiec cesarski niechaj ich hojnością darzy. Jeśli znajdą się tacy, co korzyć się przed Tronem nie zechcą – niechaj pamiętają los Samuiła, który przeciw Bizancjum powstawał. Lecz ty, Strategosie, czyń tak, by miecz nie był potrzebny.
Niech Duch Święty prowadzi kroki twoje, a Święty Jerzy tarczą ci będzie. Signati in Byzantium,
die XXVII, mensis Februarius, Anno Domini MMXXV
Alexios I Komnenos
- Piotr Asen
- Sebastos
Tak jest Wasza Cesarska Mość. 

— Piotr Asen —

- Maurycy Orański
- Sebastos
Tak jest.

z łaski Boga król Jerozolimy,
książę Antiochii i Zajordania,
hrabia Edessy i Trypolisu
- Aleksy I Komnen
- Autokratōr
Informujcie o postępie Waszych przygotowań. Postaram się do końca przyszłego tygodnia samemu poczynić kroki w celu zmaterializowania dekretu o tagmach.
PS. @Maurycy Oranje WKM, co z Wielkim Mistrzem? Od dawna go nie ma, pisałem do Niego na PW na forum RON, ale brak odzewu. Czy jest szansa, że WKM, by mógł się z Nim skontaktować?
- Wilhelm Zugdam
- Sebastos
Wasza Cesarska Wysokość Stawiam się na służbę
Strategos Italii