Znalezione w internecie

Tutaj okoliczni mieszkańcy od biedaka po patrycjuszy i służbę cesarską zbierają się do wspólnych, wesołych lub poważnych rozważań.
Awatar użytkownika
Stojgniew
Sebastos

Re: Znalezione w internecie

Post autor: Stojgniew »

Też tak myślę, choć pewnie łacinnicy będą ciągnąć w swoją stronę, jeśli chodzi o flotę ;)
(-) Stojgniew
Strategos temu Armeniakon

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Aleksy I Komnen
Autokratōr

Post autor: Aleksy I Komnen »

Stojgniew pisze: 25 lut 2024, 16:43 Też tak myślę, choć pewnie łacinnicy będą ciągnąć w swoją stronę, jeśli chodzi o flotę ;)
Co do flot, to chciałbym aby tak jak w tym artykule, czyli w realu, istniały dwie floty. Flota cesarska, stacjonująca w Konstantynopolu, oraz floty temowe, stacjonujące w portach waszych temów. Do tego Królestwo Jerozolimy, również może posiadać własną flotę, która najpewniej będzie zorganizowana na wygląd i kształt zachodni, łaciński. Mam tu na myśli, że nie wiem jakich typów, rodzajów statków użyje JKM Maurycy do swojej floty, czy dromonów i galer jak my, czy też innych.
Na pewno prywatne osoby, czyli np. Wy Strategosie, będziecie mogli sobie kupić statek. Na ten moment statek ten musi być handlowym, kupieckim okrętem. jednak może w przyszłości, jak już to uzgodnimy, będzie można formować prywatną armię, oraz prywatne statki. Jednak, chciałbym aby Strategosi, raczej w głównej mierze myśleli o rozbudowie i rozwoju Temów, miast temowych, oraz wojsk temowych, a nie prywatnych posiadłości.
Aleksy I Komnen
Władca Cesarstwa Bizantyjskiego
Basileus kai Autokratōr Rhōmaíōn

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Stojgniew
Sebastos

Rozumiem, szlachetny Basileosie Rzymian.
Rozwój gospodarczy i armia lądowa przede wszystkim, przynajmniej w moim Themie :))
Postaram się o zbudowanie stoczni, choć na Morzu Czarnym raczej nie będę miał z kim walczyć.
W razie czego, będę mógł za to wysłać posiłki morskie Autokratorowi przez Bosphoros lub też Królestwu Jerozolimskiemu.
(-) Stojgniew

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Stojgniew
Sebastos

Prawdę mówiąc, pomyślałem o tym, żeby za zapomogę zwerbować więcej żołnierzy,ale po miesiącu by się rozeszli bez zapłaty albo by zaczęli plądrować mój Them Armeniakoi... O_O
(-) Stojgniew

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Piotr Asen
Sebastos

Post autor: Piotr Asen »

Aleksy I Komnen pisze: 26 lut 2024, 14:57
Stojgniew pisze: 25 lut 2024, 16:43 Też tak myślę, choć pewnie łacinnicy będą ciągnąć w swoją stronę, jeśli chodzi o flotę ;)
Co do flot, to chciałbym aby tak jak w tym artykule, czyli w realu, istniały dwie floty. Flota cesarska, stacjonująca w Konstantynopolu, oraz floty temowe, stacjonujące w portach waszych temów. Do tego Królestwo Jerozolimy, również może posiadać własną flotę, która najpewniej będzie zorganizowana na wygląd i kształt zachodni, łaciński. Mam tu na myśli, że nie wiem jakich typów, rodzajów statków użyje JKM Maurycy do swojej floty, czy dromonów i galer jak my, czy też innych.
Na pewno prywatne osoby, czyli np. Wy Strategosie, będziecie mogli sobie kupić statek. Na ten moment statek ten musi być handlowym, kupieckim okrętem. jednak może w przyszłości, jak już to uzgodnimy, będzie można formować prywatną armię, oraz prywatne statki. Jednak, chciałbym aby Strategosi, raczej w głównej mierze myśleli o rozbudowie i rozwoju Temów, miast temowych, oraz wojsk temowych, a nie prywatnych posiadłości.
Tak się stanie Wasza Cesarska Mość. Wpierw rozwiniemy Bizancjum i je odbudujemy. Najpierw służba potem przyjemności. Ku chwale imperium.
Stojgniew pisze: 26 lut 2024, 18:14 Rozumiem, szlachetny Basileosie Rzymian.
Rozwój gospodarczy i armia lądowa przede wszystkim, przynajmniej w moim Themie :))
Postaram się o zbudowanie stoczni, choć na Morzu Czarnym raczej nie będę miał z kim walczyć.
W razie czego, będę mógł za to wysłać posiłki morskie Autokratorowi przez Bosphoros lub też Królestwu Jerozolimskiemu.
Zdaje mi się, że mógłby się Strategos zdziwić. Od północy mógłby zostać tem złupiony przez Rusinów, albo Waregów (wikingów), po morzu czarnym pływać może sporo piratów, szczególnie teraz gdy podnosimy Bizancjum z kolan. Poza tym proszę spojrzeć na mapę z okresu po śmierci cesarza Bazylego Bułgarobójcy (1025 rok), ziemie muzułmańskie małą częścią dotykają do tego morza. Poza tym zawsze może pojawić się nie znany wróg. Poza tym porty zawsze się przydają choćby do handlu. Mała flota temowa nigdy nie zaszkodzi a w razie czego może pomóc obronić miasto, lub pomóc z niego uciec. ;)
— Piotr Asen —
Stratēgos tōn θέμα βουλγαριας

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Maurycy Oranje
Sebastos

Post autor: Maurycy Oranje »

O Kumanach w służbie bizantyjskiej

https://www.facebook.com/share/p/v6jnhzLMgNkV8MjA/
Obrazek

Maurycy Wilhelm Jerzy Orański-Nassau
z łaski Boga król Jerozolimy,
książę Antiochii i Zajordania,
hrabia Edessy i Trypolisu
Obrazek
Awatar użytkownika
Stojgniew
Sebastos

Rozumiem, drogi Sebastosie Piotrze Asen.
Rzeczywiście, flota może się przydać do jakiejś akcji ewakuacji ;)
Potencjalnych przeciwników mnóstwo, więc też B trochę wpadnie przy okazji :)
btw Ja się stresuję,bo Cesarz Rzymian w stanie spoczynku nieźle zaprowadza porządki w swoim Temie Anatolikon,a ode mnie brak jakichkolwiek wieści O_O
(-) Stojgniew

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Stojgniew
Sebastos

Dziękuję bardzo w imieniu nas wszystkich, Królu Jerozolimski, za tak przydatne informacje o Kumanach i Bizancjum :)
Na sto procent się przydadzą w narracji komuś :))
(-) Stojgniew

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Geórgios Palaiológos
Sebastos

Post autor: Geórgios Palaiológos »

Ja w pierwszej chwili skupię się na budowie miast i wsi, później zajmę się budową armii temowej z prawdziwego zdarzenia. mam jednak ten przywilej, ze moje ziemie są w miarę spokojne i oddalone od zagrożenia tureckiego oraz innych. Jedyne co może mi przeszkadzać, to bandy złodziei, bandytów, oraz grupy dezerterów łupiące tem. Poza tym względny spokój. :D ;)
/-/ Geórgios Palaiológos
Strategos Temu Hellady
Obrazek
Awatar użytkownika
Aleksy I Komnen
Autokratōr

Post autor: Aleksy I Komnen »

Aleksy I Komnen
Władca Cesarstwa Bizantyjskiego
Basileus kai Autokratōr Rhōmaíōn

Obrazek