Δόξα στον Ιησού Χριστό

Dział powitalny. Tu przedstaw się i przywitaj się z całym ludem Cesarstwa.
Awatar użytkownika
Nicefor

Δόξα στον Ιησού Χριστό

Post autor: Nicefor »

Δόξα στον Ιησού Χριστό,
Χριστος Aνεστη!

Z pokorą w sercu kłaniam się Wielmożnym Państwu, wszystkim κληρικός i eugenēī. Jestem Nicefor, mnich i pustelnik. Idąc za wolą i jak sądzę nakazem boskim, postanowiłem objawić się szerzej społeczności cesarstwa rzymskiego, by pośród Rhōmaîoi egzystować i wspierać ich swą radą oraz dobrym słowem.

Mam nadzieję, że mnie przyjmiecie do swej społeczności.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Wilhelm Zugdam
Protosebastos

Re: Δόξα στον Ιησού Χριστό

Post autor: Wilhelm Zugdam »

Witam bardzo sierdecznie i mam nadzieje, że zagosci pan tu na dłużej :)
Wilhelm Zugdam-Longobard
Protosebastos, oraz Strategos Italii

Obrazek
Awatar użytkownika
Nicefor

Wilhelm Zugdam pisze: 07 cze 2025, 17:26 Witam bardzo sierdecznie i mam nadzieje, że zagosci pan tu na dłużej :)
Kłaniam się Wam Mości Strategosie. Dziękuję za powitanie mojej skromnej osoby. Również mam nadzieję zagościć na dłużej o ile cesarz i obywatele pozwolą. :)
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Aleksy I Komnen
Autokratōr

Post autor: Aleksy I Komnen »

Witamy serdecznie w Cesarstwie Bizantyjskim. Zapraszamy do rozejrzenia się, obejrzenia różnych miejsc, a także rozgoszczenia się.
Co Was sprowadza do nas? Co chciałby szanowny robić? w razie jakichkolwiek pytań zapraszam do zgłoszenia się do mnie tutaj albo na PW. :)
Aleksy I Komnen
Władca Cesarstwa Bizantyjskiego
Basileus kai Autokratōr Rhōmaíōn

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Nicefor

Aleksy I Komnen pisze: 07 cze 2025, 18:09 Witamy serdecznie w Cesarstwie Bizantyjskim. Zapraszamy do rozejrzenia się, obejrzenia różnych miejsc, a także rozgoszczenia się.
Co Was sprowadza do nas? Co chciałby szanowny robić? w razie jakichkolwiek pytań zapraszam do zgłoszenia się do mnie tutaj albo na PW. :)
Dziękuję, że Jego Cesarska Mość, zdecydował się spojrzeć na swego sługę. Rad jestem móc przebywać przed majestatem cesarskim.
Wdzięczny będę za każdą dobrą radę i dobre słowo, które wprowadzi mnie nieco w arkana tego obcego jak dla mnie na razie świata.
Na pewno chciałbym poudzielać się w jakiejś własnej pustelni na forum, lub podziałać jako duchowny. Jestem gotów zostać Waszym kapłanem i prowadzić Wasze dusze do Naszego Pana i Zbawiciela.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Aleksy I Komnen
Autokratōr

Post autor: Aleksy I Komnen »

Bardzo mnie to cieszy. Nie ma u nas osób duchownych, prócz króla Jerozolimskiego, który posiada "inwestyturę prezbiterską" i ma moje pozwolenie na działanie w Jerozolimie jako duchowny Kościoła Świętego, obrządku łacińskiego. Wiem to może skomplikowanie brzmieć, szczególnie dla osoby nowej, niewtajemniczonej. W telegraficznym skrócie; w mikronacjach (czyli naszym świecie) istnieje wirtualna wspólnota v-religijna nawiązująca, naśladująca i odwołująca się do realnego chrześcijaństwa. Wspólnota ta nazywa się Kościół Święty. Działa głównie w innej mikronacji; Rzeczpospolitej Obojga Narodów. Król Jerozolimy działa w RON ale także u nas w Bizancjum. Król Maurycy, bo o nim mowa jest duchownym Kościoła Świętego i pełni posługę zarówno w RON jak i u nas.
W moim cesarstwie panuje pewna wolność religijna. Teoretycznie bowiem mamy istniejącą strukturę po działaniu Kościoła Rotryjskiego (jeszcze inna wspólnota v-religijna), obejmującą całe cesarstwo. Do tego mamy duchownego Kościoła Świętego, który posługuje w Ziemi Świętej ale głównie lub też jedynie dla łacinników.
De facto obecnie na terenie Bizancjum nie działa oficjalnie żaden kościół, zatem nie ma żadnego do którego można wstąpić. Polecam zatem po prostu działać. Macie moją zgodę i błogosławieństwo na ewangelizowanie i działalność religijną na terenie cesarstwa. :D

Z innych rad, polecam ustawić sobie jakiś awatar. ;)
Aleksy I Komnen
Władca Cesarstwa Bizantyjskiego
Basileus kai Autokratōr Rhōmaíōn

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Nicefor

Aleksy I Komnen pisze: 07 cze 2025, 19:06 Bardzo mnie to cieszy. Nie ma u nas osób duchownych, prócz króla Jerozolimskiego, który posiada "inwestyturę prezbiterską" i ma moje pozwolenie na działanie w Jerozolimie jako duchowny Kościoła Świętego, obrządku łacińskiego. Wiem to może skomplikowanie brzmieć, szczególnie dla osoby nowej, niewtajemniczonej. W telegraficznym skrócie; w mikronacjach (czyli naszym świecie) istnieje wirtualna wspólnota v-religijna nawiązująca, naśladująca i odwołująca się do realnego chrześcijaństwa. Wspólnota ta nazywa się Kościół Święty. Działa głównie w innej mikronacji; Rzeczpospolitej Obojga Narodów. Król Jerozolimy działa w RON ale także u nas w Bizancjum. Król Maurycy, bo o nim mowa jest duchownym Kościoła Świętego i pełni posługę zarówno w RON jak i u nas.
W moim cesarstwie panuje pewna wolność religijna. Teoretycznie bowiem mamy istniejącą strukturę po działaniu Kościoła Rotryjskiego (jeszcze inna wspólnota v-religijna), obejmującą całe cesarstwo. Do tego mamy duchownego Kościoła Świętego, który posługuje w Ziemi Świętej ale głównie lub też jedynie dla łacinników.
De facto obecnie na terenie Bizancjum nie działa oficjalnie żaden kościół, zatem nie ma żadnego do którego można wstąpić. Polecam zatem po prostu działać. Macie moją zgodę i błogosławieństwo na ewangelizowanie i działalność religijną na terenie cesarstwa. :D

Z innych rad, polecam ustawić sobie jakiś awatar. ;)
Dziękuję Wasze Cesarskiej Mości za wyjaśnienia oraz dobrą radę. Postaram się zaraz ustawić sobie jakiś awatar.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Maurycy Orański
Protosebastos

Post autor: Maurycy Orański »

ἀληθῶς ἀνέστη!
Witam serdecznie, Bracie.
Prostując nieco cesarskie słowa: Obecnie jestem duchownym rytu łacińskiego inkardynowanym do diecezji Urbino. W przyszłości zamierzam jednak przenieść się oficjalnie do cesarstwa i podjąć posługę również dla Greków.
Rad byłbym podjąć współpracę z Bratem
Obrazek

Maurycy Wilhelm Jerzy kardynał Orański-Nassau
z łaski Boga król i arcybiskup Jerozolimy,
Protosebastos
Obrazek
Awatar użytkownika
Nicefor

Maurycy Orański pisze: 08 cze 2025, 9:30 ἀληθῶς ἀνέστη!
Witam serdecznie, Bracie.
Prostując nieco cesarskie słowa: Obecnie jestem duchownym rytu łacińskiego inkardynowanym do diecezji Urbino. W przyszłości zamierzam jednak przenieść się oficjalnie do cesarstwa i podjąć posługę również dla Greków.
Rad byłbym podjąć współpracę z Bratem
Kłaniam się nisko Waszej Królewskiej Mości i dziękuję za miłe przywitanie mojej skromnej osoby.
Dziękuję za propozycję współpracy. Jestem wielce rad oraz wdzięczny za taką możliwość.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Nicefor

Wasza Cesarska Mość!
Proszę o nadanie mi obywatelstwa Cesarstwa - chciałbym bowiem aktywnie uczestniczyć w życiu państwa.
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Powitania”