Organizacja Wojska

"Do broni, do broni żołnierze za swój lud"
Awatar użytkownika
Aleksy I Komnen
Autokratōr

Re: Organizacja Wojska

Post autor: Aleksy I Komnen »

Hugo de Payns pisze: 03 paź 2024, 16:38 Obrazek

Oddziały zakonne opuściły wszystkie wyspy oprócz Cypru.
Jestem wdzięczny, dziękuję. Liczę na aktywność zakonników na Cyprze. :)
Aleksy I Komnen
Władca Cesarstwa Bizantyjskiego
Basileus kai Autokratōr Rhōmaíōn

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Aleksy I Komnen
Autokratōr

Przypomnę na podstawie ustaleń na forum, ale też przez PW, w oparciu o źródła historyczne, ustalona jest następująca hierarchia, organizacja w wojskach temowych, a tym samym liczebność tych wojsk;

1 Thema (np. Thema Boulgarias) = 4 Tourmai
1 Tourma = 6 Droungoi
1 Droungos = 2 Banda
1 Bandon = 200 zbrojnych

Na czele Themy stoi Strategos, Tourmy - Tourmarches, Droungos - Droungarios, Bandon - Komēs.
Istnieje możliwość dalszego podziału Bandonu, jednak tylko w celach narracyjnych (1 Bandon to 2 Kentarchiai, na których czele stoją Kentarches)
Proszę wszystkich Strategosów o trzymanie się takiego podziału, takiej hierarchii a tym samym takiej liczebności. Takie ustawienie pozwala Temowi na posiadanie aż 9600 żołnierzy. To sporo. Mniej więcej podobne siły miało Królestwo Jerozolimskie na starym forum, Temy zaś na starym forum posiadały najczęściej 1000 do 1400 żołnierzy. Zatem z pewnością moja decyzja nie jest ze szkodą dla Strategosów. Pamiętajcie, jednak, że skarbce temów muszą utrzymać w całości te wojska. Skarb Cesarski będzie bowiem utrzymywał cesarskie wojska; Tagmę.
Aleksy I Komnen

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Piotr Asen
Sebastos

Post autor: Piotr Asen »

Basileusie będę potrzebował pieniędzy aby zwerbować zbrojnych do wojsk temowych. Rekrutów dam radę pozyskać, jednak bez funduszy nie da się kupić im wyposażenia i opłacić żołdu. Dlatego czy możliwe jest aby Cesarz wsparł mnie finansowo?
— Piotr Asen —
Stratēgos tōn θέμα βουλγαριας

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Aleksy I Komnen
Autokratōr

Piotr Asen pisze: 27 lut 2025, 17:19 Basileusie będę potrzebował pieniędzy aby zwerbować zbrojnych do wojsk temowych. Rekrutów dam radę pozyskać, jednak bez funduszy nie da się kupić im wyposażenia i opłacić żołdu. Dlatego czy możliwe jest aby Cesarz wsparł mnie finansowo?
Oszacujcie jakie siły będziecie w stanie zwerbować, a dam wam kilkanaście tysięcy Bizantów na stworzenie tych wojsk temowych. Jak już będziecie je mieli, to ruszajcie po całym temie i tych co nie chcą podporządkować się Naszej władzy, zmuście siłą lub usuńcie.
Aleksy I Komnen

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Piotr Asen
Sebastos

Post autor: Piotr Asen »

Aleksy I Komnen pisze: 27 lut 2025, 20:20
Piotr Asen pisze: 27 lut 2025, 17:19 Basileusie będę potrzebował pieniędzy aby zwerbować zbrojnych do wojsk temowych. Rekrutów dam radę pozyskać, jednak bez funduszy nie da się kupić im wyposażenia i opłacić żołdu. Dlatego czy możliwe jest aby Cesarz wsparł mnie finansowo?
Oszacujcie jakie siły będziecie w stanie zwerbować, a dam wam kilkanaście tysięcy Bizantów na stworzenie tych wojsk temowych. Jak już będziecie je mieli, to ruszajcie po całym temie i tych co nie chcą podporządkować się Naszej władzy, zmuście siłą lub usuńcie.
Siły bułgarskie póki co oszacowałbym na 3 bandony ciężkiej jazdy, 2 bandony ciężkiej piechoty, oraz bandon łuczników.
Łączny koszt: 25 800 Bizantów.
— Piotr Asen —
Stratēgos tōn θέμα βουλγαριας

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Aleksy I Komnen
Autokratōr

Piotr Asen pisze: 09 mar 2025, 0:01
Aleksy I Komnen pisze: 27 lut 2025, 20:20
Siły bułgarskie póki co oszacowałbym na 3 bandony ciężkiej jazdy, 2 bandony ciężkiej piechoty, oraz bandon łuczników.
Łączny koszt: 25 800 Bizantów.
Dziękuję za podanie mi tych informacji. Będzie ze skarbca przelew.
Tak sobie jednak pomyślałem, iż w temie Bułgarii to nie macie żadnego majątku ziemskiego, a wedle edyktów, oraz moich decyzji to wojsko musi mieć gdzie się kwaterować, dlatego proponuję, że skarbiec cesarski sfinansuje Wam majątek Tyrnowa, byście w nim mogli osadzać żołnierzy. Ci którzy po wojnie nie będą się mieścić w garnizonach będą musieli zostać zwolnieni do domu. Chyba, że zakupicie dla nich zamki lub twierdze. :)
Aleksy I Komnen

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Aleksy I Komnen
Autokratōr

Jak sądzicie czy Temy, które nie mają Strategosa, powinny mieć zorganizowane wojska?
Aleksy I Komnen

Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Koszary wojsk państwowych”