O gospodarce słów kilka

Tutaj urzęduje i sprawuje pieczę nad całą gospodarką Sakelariusz, pełniący funkcję generalnego kontrolera finansów. Do Niego tu można też składać prośby o nadanie sum pieniężnych oraz za zgodą cesarza, ziem.
Awatar użytkownika
Geórgios Palaiológos
Sebastos

Re: O gospodarce słów kilka

Post autor: Geórgios Palaiológos »

Vivat hojny Cesarz !!!
/-/ Geórgios Palaiológos
Strategos Temu Hellady
Obrazek
Awatar użytkownika
Aleksy I Komnen
Autokratōr

Post autor: Aleksy I Komnen »

Dopiero ostatnio dotarło do mnie, że przecież skoro w 2021 doszło do wojny domowej, uzurpator zagarnął część Anatolii, Gruzini Pont, Jeszcze do tego spokojnie znaleźliby się jacyś Kephale którzy chcieliby większej swobody dla swych miast, więc nierealne jest aby Nasz Sakelariusz Cesarski, zebrał w tamtym roku, ale też w tym roku aż 12 mln w podatkach. Dlatego aby nieco to urealnić, to postanawiam o zmianę stanu skarbca cesarskiego, na taki, jakby Sakelariusz pobrał w tamtym roku jedynie 2 mln, a nie 12. Jak wygramy wojnę, to po przywróceniu porządku, myślę, że w przyszłym roku, Sakelariusz będzie już mógł pobrać normalną kwotę. Jednak póki cesarstwo nie jest w pełni zjednoczone, to wydaje mi się, za wysoce nierealne aby móc pobrać podatek w pełni. Tak to będziemy mieli też dodatkowe wyzwanie, by nie zmarnować niepotrzebnie funduszy. Gdyż wiadomo, że bez funduszy nie da się prowadzić wojny.
Aleksy I Komnen
Władca Cesarstwa Bizantyjskiego
Basileus kai Autokratōr Rhōmaíōn

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Aleksy I Komnen
Autokratōr

Post autor: Aleksy I Komnen »

@Obywatele !
Zreformowałem gospodarkę. W nowym Edykcie, zmieniły się ceny a tym samym dochody z niektórych struktur np. port, czy dzielnica handlowa. Do tego jasno zaznaczyłem jasno ile danych struktur można zbudować w mieście, lub miasteczku.

Jako, że pojawiły się pewne niejasności w skarbcu temu Italii dokonam osobistej reorganizacji majątku tego temu na koszt cesarski, bo zdaję sobie sprawę, że wynikły one z nie do końca jasnych zasada spisanych w edykcie.
Pomimo, że nie ma w edykcie zakazanego zakupu wsi, oddzielnie od miast, to proszę aby raczej nie kupować oddzielnych wsi, ale jako dodatek do miast. W naszych czasach, to raczej miasta były tymi głównymi majątkami, zaś wsie mają je wspierać oraz zapewniać dochód, pożywienie. Jeśli ktoś jednak chciałby mieć oddzielne wsie, to proszę to stosownie w wątku majątku, oraz szkatuły zaznaczać by nie było nieporozumień. Miasta mają nałożone ograniczenia co do ilości wsi jakie znajdują się w ich orbicie. Proszę nie przekraczać tych liczb.

W związku z nowym edyktem zaktualizowałem tabelkę cennika gospodarczego w excelu, który wam wysyłam. Pobierzcie sobie na komputery i laptopy i przy zakupie majątków wspierajcie się nim. W razie pytań lub niejasności piszcie tu lub na PW.
Cennik gospodarczy (1).xlsx
(19.43 KiB) Pobrany 87 razy
Aleksy I Komnen
Władca Cesarstwa Bizantyjskiego
Basileus kai Autokratōr Rhōmaíōn

Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kancelaria Sakelariusza”