Ewangelizacja Zakonu

Awatar użytkownika
Hugo de Payns
Sebastos

Re: Ewangelizacja Zakonu

Post autor: Hugo de Payns »

Ewangelia wg św. Mateusza 11,25-30 na 29 kwietnia

W owym czasie Jezus przemówił tymi słowami: «Wysławiam Cię, Ojcze, Panie nieba i ziemi, że zakryłeś te rzeczy przed mądrymi i roztropnymi, a objawiłeś je prostaczkom.
Tak, Ojcze, gdyż takie było Twoje upodobanie.
Wszystko przekazał Mi Ojciec mój. Nikt też nie zna Syna, tylko Ojciec, ani Ojca nikt nie zna, tylko Syn, i ten, komu Syn zechce objawić».
Przyjdźcie do Mnie wszyscy, którzy utrudzeni i obciążeni jesteście, a Ja was pokrzepię.
Weźcie moje jarzmo na siebie i uczcie się ode Mnie, bo jestem cichy i pokornego serca, a znajdziecie ukojenie dla dusz waszych.
Albowiem jarzmo moje jest słodkie, a moje brzemię lekkie».

Obrazek
Wielki Mistrz Zakonu Ubogich Rycerzy Chrystusa i Świątyni Salomona

Kardynał diakon Kościoła Świętego Jana Chrzciciela

Obrazek
Awatar użytkownika
Hugo de Payns
Sebastos

Re: Ewangelizacja Zakonu

Post autor: Hugo de Payns »

Ewangelia wg św. Jana 13,16-20 na 30 kwietnia

Kiedy Jezus umył uczniom nogi, powiedział im:
«Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Sługa nie jest większy od swego pana ani wysłannik od tego, który go posłał.
Wiedząc to, będziecie błogosławieni, gdy według tego czynić będziecie.
Nie mówię o was wszystkich. Ja wiem, których wybrałem; lecz potrzeba, aby się wypełniło Pismo: „Kto ze Mną spożywa chleb, ten podniósł na Mnie swoją piętę”.
Już teraz, zanim się to stanie, mówię wam, abyście, gdy się stanie, uwierzyli, że Ja jestem.
Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Kto przyjmuje tego, którego Ja poślę, Mnie przyjmuje. A kto Mnie przyjmuje, przyjmuje Tego, który Mnie posłał».

Obrazek
Wielki Mistrz Zakonu Ubogich Rycerzy Chrystusa i Świątyni Salomona

Kardynał diakon Kościoła Świętego Jana Chrzciciela

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ziemie Templariuszy”