O gospodarce słów kilka
- Aleksy I Komnen
- Autokratōr
Re: O gospodarce słów kilka
Wobec braku głosów sprzeciwu, oraz wobec głosów poparcia tak będzie wyglądała nasza gospodarka. W najbliższym czasie wydam odpowiedni edykt.
- Aleksy I Komnen
- Autokratōr
Chciałbym aby od przyszłego miesiąca nasza gospodarka już działała. Poszczególni Stratedzy mogą sprawdzić na poprzednim forum jak wyglądała gospodarka w waszym Temie. Wobec czego nie trzeba by od nowa kupować budynków do miast. Jednak świadom jestem, że minęły dwa lata i zapewne miasta jak i budynki mogły zostać zniszczone dlatego Skarb Cesarstwa wesprze Strategosów w odbudowywaniu temów.
- Maurycy Oranje
- Sebastos
Dla pewności: ja nic nie dostaję bo mogę skopiować z poprzedniego forum domenę królewską+domeny państw krzyżowych?
z łaski Boga król Jerozolimy,
książę Antiochii i Zajordania,
hrabia Edessy i Trypolisu
- Aleksy I Komnen
- Autokratōr
Jak najbardziej Królestwo Jerozolimskie jako jedyne przetrwało, więc może skopiować. Proszę tylko zobaczyć, że kiedyś wieś miała mniej budynków/struktur i była traktowana jako całkowicie rozbudowana. Dlatego teraz proponuję dokupić brakujące budynki i wsie będą już jako wsie z pełną rozbudową.Maurycy Oranje pisze: ↑28 lut 2024, 16:09 Dla pewności: ja nic nie dostaję bo mogę skopiować z poprzedniego forum domenę królewską+domeny państw krzyżowych?
Chyba, że wolicie mieć w Królestwie własną gospodarkę? Zastanawiam się bo Wasz Cennik Gospodarczy na starym forum był całkowicie inny niż ten w Temie Anatolikon i innych temach. Pieniądze, wojsko i rozbudowane miasta oraz wsie możecie przekopiować, ale najlepiej byłoby dostosować je do nowych warunków, zasad. Aby było łatwiej, proponuję te zmiany na koszt mojego skarbu.
- Maurycy Oranje
- Sebastos
Coś w edykcie o gospodarce bb code zawiodły.
- Aleksy I Komnen
- Autokratōr
Nie wiem właśnie czemu. Chyba je po prostu usunę. Tutaj w tym wątku oraz w ogłoszeniach działa...
- Aleksy I Komnen
- Autokratōr
Nikt nie korzysta z darmowych pieniędzy od cesarza...
Od marca miała startować ta nasza gospodarka, ale widzę że chyba jednak trochę więcej czasu na to potrzeba...
Od marca miała startować ta nasza gospodarka, ale widzę że chyba jednak trochę więcej czasu na to potrzeba...
- Geórgios Palaiológos
- Sebastos
Mnie wszystko się podoba, jedynie potrzebuję czasu aby się z tym dobrze zapoznać, oraz móc to robić ciągle, prawie że mechanicznie. Gospodarka potrzebuje trochę czasu aby wejść w życie i się rozkręcić.
Przy okazji mam pytanie do Cesarza. @Aleksy I Komnen jak obecnie wygląda sprawa z pensjami dla Strategosów. Kiedyś były, obecnie nie ma o tym żadnej wzmianki. A w Spisach Strategosi są wymienieni zarówno w Rejestrze osób pełniących funkcje wojskowe, jak i Rejestrze osób pełniących funkcje cywilne.
Przy okazji mam pytanie do Cesarza. @Aleksy I Komnen jak obecnie wygląda sprawa z pensjami dla Strategosów. Kiedyś były, obecnie nie ma o tym żadnej wzmianki. A w Spisach Strategosi są wymienieni zarówno w Rejestrze osób pełniących funkcje wojskowe, jak i Rejestrze osób pełniących funkcje cywilne.
/-/ Geórgios Palaiológos
Strategos Temu Hellady
Strategos Temu Hellady
- Aleksy I Komnen
- Autokratōr
Urząd Strategosa to jednocześnie funkcja wojskowa i cywilna zatem dlatego jest w obu rejestrach.Geórgios Palaiológos pisze: ↑03 mar 2024, 20:39 Przy okazji mam pytanie do Cesarza. @Aleksy I Komnen jak obecnie wygląda sprawa z pensjami dla Strategosów. Kiedyś były, obecnie nie ma o tym żadnej wzmianki. A w Spisach Strategosi są wymienieni zarówno w Rejestrze osób pełniących funkcje wojskowe, jak i Rejestrze osób pełniących funkcje cywilne.
Co do pensji to Sakelariusz w porozumieniu z Cesarzem ustala ich wielkość. Myślę, że Strategosi powinni otrzymywać pensje podobne jak poprzednio. Proponuję 20 000 Bizantów miesięcznie.
- Maurycy Oranje
- Sebastos
Kontynuuję porządkowanie domeny. Będę musiał część sprzedać bo się nie mieszczę w limitach wsi przypadających na jedno miasto/miasteczko.
Ale ogarnąłem i jeszcze w kieszeni mi 500 B zostało.
Ale ogarnąłem i jeszcze w kieszeni mi 500 B zostało.