Wielka Wojna Domowa - przygotowania

Tutaj zbierają się najbardziej utalentowani dowódcy aby planować wielkie batalie.
Awatar użytkownika
Maurycy Orański
Nōbelissimos

Re: Wielka Wojna Domowa - przygotowania

Post autor: Maurycy Orański »

Umknęło mi że Synopa jest oblegana. Gdzie powinienem skierować swoje siły? Myślę że powinienem uderzyć na Koloneę. Maszerując wprost na północ ze swojego królestwa nie będę miał dużych problemów z dotarciem
Obrazek

Maurycy Wilhelm Jerzy kardynał Orański-Nassau
z łaski Boga król i arcybiskup Jerozolimy,
Nobelissimos
Obrazek
Awatar użytkownika
Aleksy I Komnen
Autokratōr

Post autor: Aleksy I Komnen »

Niestety dopadła mnie realioza odmiany wiosennej, jednak już powracam.
Z tego co się orientuję, to jeszcze w zeszłym roku kalendarzowym rozpoczęło się oblężenie Synopy przez armię pod dowództwem Geórgiosa Palaiológosa;
Tyle już było napisane, że łatwo się w tym pogubić dlatego nieco uporządkowując miał on:
- Wojsko Temowe
- 1/2 Tagma tou Noumeroi
- Tagma tou Tourkopouloi
- Tagma tou Psiloi
- Tagma tou Skoutatoi
- Tagma tou Ballistrai
Zatem to jest koło 9 tyś. żołnierza plus 60 balist. Z takim wojskiem od jesieni oblega Synopę. Prawdopodobnie dołączyli do niego Bułgarzy (ostatni post Piotra Asena mówił o Claudiopolis potem Gangra, choć to miasto teraz w marcu wojska cesarskie jeszcze raz zajęły). Można zatem uznać że kolejny tysiąc, może więcej Bułgarów jest również w Synopie. I teraz na wiosnę do oblężenia dołączył JKM Maurycy i przejął dowodzenie, gdyż Strategowie zapadli na chorobę. Uznać zatem możecie, że prócz waszych wojsk macie do wsparcia 10 tyś wojska.

Ja na czele wojsk cesarskich tj. Tagma tou Archontopouloi, Tagma tou Varrangoi, Tagma tou Athanatoi jestem w mieście Amaseia. Moim celem może być albo dołączenie do Was, albo założenie oblężenia na Amisos. Wtedy też zabezpieczam was, od ewentualnych działań od strony wschodu ze strony Gruzinów i Uzurpatora.

Zatem należy oblegać Synopę, Amisos. Jeśli chcemy iść na wschód, to trzeba zdobyć Neocaesarea, Koloneia, Paipert oraz oblegać Trapezunt. Wtedy Pont będzie wyzwolony. Zostanie tylko na wschodzie Theodosiopolis (Qaligala), Chliat, Perkri, Kars i Ani.

Jednak nie wszystko na raz. Najpierw zachodni Pont, potem marsz wybrzeżem oraz głębiej w lądzie, potem wschód Pontu, na końcu te wschodnie twierdze.
W tej chili Synopa i Trapezunt największe ośrodki miejskie Kartwelów, najliczniejsze, najbardziej chronione. Niewykluczone, że Król Dawid ze swą armią wyruszy ze wschodu, wszak minęło już sporo czasu od jego ostatnich ruchów, zdążył już armię odbudować. Jesteśmy w pozycji silniejszego, bo z niczego udało się wyzwolić większość. Ale Gruzini nadal mogą postawić wszystko na jedną kartę.
Aleksy I Komnen
Władca Cesarstwa Bizantyjskiego
Basileus kai Autokratōr Rhōmaíōn

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Maurycy Orański
Nōbelissimos

Post autor: Maurycy Orański »

Kolonea padnie za niedługo, potem ruszę na Neocezareę i dalej. Co do Amisos to chyba on będzie w strefie działań bułgarsko-greckich,
Obrazek

Maurycy Wilhelm Jerzy kardynał Orański-Nassau
z łaski Boga król i arcybiskup Jerozolimy,
Nobelissimos
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rada Wojenna”