Jako, że trwa zima i przez to kampania nasza jest wstrzymana to może powinniśmy wysłać przeciwko miastom Pontu flotę cesarską aby niszczyła okręty gruzińskie na morzu czarnym. Bo póki co dzięki morzu Kartwelowie są w stanie dostarczać zapasy do miast które oblegamy. Trzeba ich odciąć od zaopatrzenia.
Co myślicie @Obywatele @Strategosi ?
Wielka Wojna Domowa - przygotowania
- Aleksy I Komnen
- Autokratōr
- Maurycy Orański
- Nōbelissimos
Re: Wielka Wojna Domowa - przygotowania
Niepokojenie wroga to zawsze dobry pomysł. Jako że wygrzebałem się z realiozy i mam już doświadczenie na morzu to jestem w stanie podjąć się tej wyprawy jeśli Wasza Cesarska Mość zechce. Mogę nawet wykonać kilka rajdów na tereny nadmorskie.

z łaski Boga król i arcybiskup Jerozolimy,
Nobelissimos
- Aleksy I Komnen
- Autokratōr
Może król wziąć całą flotę prócz floty Konstantynopola. Tę zachowamy dla obrony stolicy. Ogniomistrze są również do waszej dyspozycji. Macie prawo przetransportować jakiś oddział lub dwa na tych okrętach i przeprowadzic rajdy na tereny nadmorskie jeśli jakieś siły będą na traktach wzdłuż morza. Głównym celem jednak pozostaną okręty wojenne wroga i statki handlowe. Starajcie się przejmować je, a nie niszczyć, to wtedy zyskamy ich towary a także okręty, co będzie dodatowym atutem przy negocjacjach pokojowych.Maurycy Orański pisze: ↑06 sty 2026, 13:23 Niepokojenie wroga to zawsze dobry pomysł. Jako że wygrzebałem się z realiozy i mam już doświadczenie na morzu to jestem w stanie podjąć się tej wyprawy jeśli Wasza Cesarska Mość zechce. Mogę nawet wykonać kilka rajdów na tereny nadmorskie.
- Piotr Asen
- Protosebastos
Ja sądzę, że należałoby użyć sił aby odciąć Synopę, Amisos i Trapezunt. Wtedy o wiele łatwiej byłoby prowadzić oblężenie. Niszczenie lub zajmowanie okrętów Kartwelów może być dobre, ale nie zakończy to tego, że jakaś flota gruzińska będzie stacjonować czy to w Synopie czy Trapezuncie. Na pewno w tym drugim, bo bliżej Gruzji. Dlatego należałoby zaatakować okręty i statki stacjonujące w porcie Synopy a następnie całkowita blokada miasta. Wtedy miasto będzie odcięte z dwóch stron i będzie musiało się poddać.
— Piotr Asen —
Stratēgos tōn θέμα βουλγαριας

Stratēgos tōn θέμα βουλγαριας

- Aleksy I Komnen
- Autokratōr
W pierwszej kolejności należy usunąć floty kursujące między portami a Gruzją. Dopiero wtedy można myśleć nad ewentualnymi blokadami.