Wielka Wojna Domowa - przygotowania

Tutaj zbierają się najbardziej utalentowani dowódcy aby planować wielkie batalie.
Awatar użytkownika
Aleksy I Komnen
Autokratōr

Re: Wielka Wojna Domowa - przygotowania

Post autor: Aleksy I Komnen »

Jako, że trwa zima i przez to kampania nasza jest wstrzymana to może powinniśmy wysłać przeciwko miastom Pontu flotę cesarską aby niszczyła okręty gruzińskie na morzu czarnym. Bo póki co dzięki morzu Kartwelowie są w stanie dostarczać zapasy do miast które oblegamy. Trzeba ich odciąć od zaopatrzenia.

Co myślicie @Obywatele @Strategosi ?
Aleksy I Komnen
Władca Cesarstwa Bizantyjskiego
Basileus kai Autokratōr Rhōmaíōn

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Maurycy Orański
Nōbelissimos

Post autor: Maurycy Orański »

Niepokojenie wroga to zawsze dobry pomysł. Jako że wygrzebałem się z realiozy i mam już doświadczenie na morzu to jestem w stanie podjąć się tej wyprawy jeśli Wasza Cesarska Mość zechce. Mogę nawet wykonać kilka rajdów na tereny nadmorskie.
Obrazek

Maurycy Wilhelm Jerzy kardynał Orański-Nassau
z łaski Boga król i arcybiskup Jerozolimy,
Nobelissimos
Obrazek
Awatar użytkownika
Aleksy I Komnen
Autokratōr

Maurycy Orański pisze: 06 sty 2026, 13:23 Niepokojenie wroga to zawsze dobry pomysł. Jako że wygrzebałem się z realiozy i mam już doświadczenie na morzu to jestem w stanie podjąć się tej wyprawy jeśli Wasza Cesarska Mość zechce. Mogę nawet wykonać kilka rajdów na tereny nadmorskie.
Może król wziąć całą flotę prócz floty Konstantynopola. Tę zachowamy dla obrony stolicy. Ogniomistrze są również do waszej dyspozycji. Macie prawo przetransportować jakiś oddział lub dwa na tych okrętach i przeprowadzic rajdy na tereny nadmorskie jeśli jakieś siły będą na traktach wzdłuż morza. Głównym celem jednak pozostaną okręty wojenne wroga i statki handlowe. Starajcie się przejmować je, a nie niszczyć, to wtedy zyskamy ich towary a także okręty, co będzie dodatowym atutem przy negocjacjach pokojowych.
Aleksy I Komnen

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Piotr Asen
Protosebastos

Post autor: Piotr Asen »

Ja sądzę, że należałoby użyć sił aby odciąć Synopę, Amisos i Trapezunt. Wtedy o wiele łatwiej byłoby prowadzić oblężenie. Niszczenie lub zajmowanie okrętów Kartwelów może być dobre, ale nie zakończy to tego, że jakaś flota gruzińska będzie stacjonować czy to w Synopie czy Trapezuncie. Na pewno w tym drugim, bo bliżej Gruzji. Dlatego należałoby zaatakować okręty i statki stacjonujące w porcie Synopy a następnie całkowita blokada miasta. Wtedy miasto będzie odcięte z dwóch stron i będzie musiało się poddać.
— Piotr Asen —
Stratēgos tōn θέμα βουλγαριας

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Aleksy I Komnen
Autokratōr

W pierwszej kolejności należy usunąć floty kursujące między portami a Gruzją. Dopiero wtedy można myśleć nad ewentualnymi blokadami.
Aleksy I Komnen

Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rada Wojenna”