Pytanie
- Maurycy Orański
- Protosebastos
Re: Pytanie
Ciekawe pytanie. Sądzę że kardynał stoi zaraz za patriarchą, więc wygląda na to że zyskałem procedencję przed Waszą Ekscelencją. Co jednak nie narusza władzy i przywilejów prymasowskich.

z łaski Boga król i arcybiskup Jerozolimy,
Protosebastos
Może być tak, albo może być tak, że skoro Prymas jest najważniejszy w Bizancjum, to ma on precedencję nad Arcybiskupem JerozolimyMaurycy Orański pisze: ↑18 sie 2025, 20:11 Ciekawe pytanie. Sądzę że kardynał stoi zaraz za patriarchą, więc wygląda na to że zyskałem procedencję przed Waszą Ekscelencją. Co jednak nie narusza władzy i przywilejów prymasowskich.

Wydaje mi się, że w Cesarstwie Bizantyjskim podczas bizantyjskich uroczystości to Arcybiskup Konstantynopola, Prymas Cesarstwa Bizantyjskiego będzie pierwszy, "ważniejszy" i będzie szedł za cesarzem, siedział obok niego, a następnie Arcybiskup Jerozolimy, będący kardynałem, zaś w przypadku uroczystości rotryjskich, kiedy jest Patriarcha Rotryjski, a już na pewno takich mających miejsce poza Cesarstwem Bizantyjskim, to kardynał miałby precedencję przed Arcybiskupem-Prymasem. Wydaje mi się to dobrym kompromisem i rozwiązaniem.

Co Eminencja myśli o takim moim pomyśle?

- Maurycy Orański
- Protosebastos
Pełna zgoda, Ekscelencjo. Jak najbardziej przemyślane rozwiązanie.

Protosebastos
A Eminencjo kiedy zaprezentujecie nam swój herb kardynalski?Maurycy Orański pisze: ↑19 sie 2025, 22:12 Pełna zgoda, Ekscelencjo. Jak najbardziej przemyślane rozwiązanie.

- Maurycy Orański
- Protosebastos
Przejściowy być może już dziś. Ostatecznie trzeba jeszcze zmienić kolor krzyży.

Protosebastos