Na razie z tego co się orientuję to większość temu Nicei wyzwoliliśmy. Pomarańczowym kolorem zaznaczony mniej więcej obszar obiecany ormianom, szarym kolorem oznaczony obszar pod panowaniem Gruzinów, czerwonym kolorem obszar wciąż pod panowaniem uzurpatora, przy czym to zaznaczałem jedynie obszar temu nicejskiego będącego pod panowaniem uzurpatora a pominąłem temy armeniakon i anatolikon.Leszek Ebe-Grüner pisze: ↑06 wrz 2025, 18:02 Czyli Cesarzu @Aleksy I Komnen mogę już oficjalnie od dziś działać na moim całym Temie?
Wielka Wojna Domowa - przygotowania
- Aleksy I Komnen
- Autokratōr
Re: Wielka Wojna Domowa - przygotowania
- Leszek Ebe-Grüner
Dobra czyli cała północ jest wyzwolona i zostało tylko południe pod jego panowaniem. Bardzo dziękuje za te informacje. No to już mogę coś więcej działać, a i oczywiście nadal na bieżąco będę śledził i jak południe też zostanie wyzwolone, to będę już mógł robić coś na skalę całego Temu.
Strategos Nicaea w Bizancjum oraz działacz sportowy i gospodarczy oraz organizator turniejów sportowych na Pollinie.
- Maurycy Orański
- Nōbelissimos
Legitymizowany nieślubny syn to niebezpieczny ruch jako że łatwo podważyć taką władzę, przynajmniej na początku. Więc w tym przypadku poparł bym Izabelę.
Jednakże w narracji wojennej nie pojawiały się nazwiska żadnego z tych rodów, w sumie żadne nazwiska bo nie chciało mi się wymyślać. Jeśli ktoś miałby objąć władzę nad Ormianami to ich głównodowodzący, konstabl. Tylko musimy dodać mu nazwisko. Jednakże możemy przyjąć np. że to właśnie Hetum.
Jednakże w narracji wojennej nie pojawiały się nazwiska żadnego z tych rodów, w sumie żadne nazwiska bo nie chciało mi się wymyślać. Jeśli ktoś miałby objąć władzę nad Ormianami to ich głównodowodzący, konstabl. Tylko musimy dodać mu nazwisko. Jednakże możemy przyjąć np. że to właśnie Hetum.

z łaski Boga król i arcybiskup Jerozolimy,
Nobelissimos
- Aleksy I Komnen
- Autokratōr
Okej możemy zrobić i tak.Maurycy Orański pisze: ↑07 wrz 2025, 12:57 Legitymizowany nieślubny syn to niebezpieczny ruch jako że łatwo podważyć taką władzę, przynajmniej na początku. Więc w tym przypadku poparł bym Izabelę.
Gdzieś czytałem że Ormianie mieli swój odpowiednik słowa konstabl, znaje się że Goundesdapel. Ale to chyba słowo przetłumaczone na język angielski, z angielskiej literatury o armii ormiańskiej w średniowieczu. Przydałoby się przetłumaczyć to słowo na język ormiański.
Konkludując to władczynią tego Królestwa będzie kobieta, Izabela, córka ostatniego króla z pierwszej dynastii cylicji ormiańskiej. Będzie mieć męża z rodu Hetumidów. On będzie głównodowodzącym wojskami Ormian. Królestwo to będzie wasalem Bizancjum, oraz będzie sojusznikiem Jerozolimy.
Co do wielkości ich wojska trzeba by poczytać dokładniej źródła, bo na ten moment wyczytałem, że byli w stanie wystawić zdaję się 20-40 tysięcy zbrojnych, ale taki pobór był raczej rzadkością. Gdyby u nas mieli takie siły, to wtedy mogliby się równać z centralną Cesarską armią, a na pewno przewyższaliby liczbowo armię Jerozolimy czy wojska temowe.
- Maurycy Orański
- Nōbelissimos
Używali słowa konstabl ze względu na bliskie związki z krzyżowcami. Գունդստաբլ-tutaj to słowo zapisano po ormiańsku. Miejscowym odpowiednikiem będzie Sparapet- Սպարապետ

Nobelissimos
- Aleksy I Komnen
- Autokratōr
Właśnie przeglądając Wikipedie w różnych językach i jeszcze parę innych stron natknąłem się na sporo informacji. Chyba po dzisiejszym dniu będę specjalistą od ormianMaurycy Orański pisze: ↑09 wrz 2025, 22:43 Używali słowa konstabl ze względu na bliskie związki z krzyżowcami. Գունդստաբլ-tutaj to słowo zapisano po ormiańsku. Miejscowym odpowiednikiem będzie Sparapet- Սպարապետ

Od drugiej połowy XIII wieku Armenia Cylicyjska posiadała armię stałą. Kawaleria (Airudzi) - 12 000 żołnierzy, Piechota - 50 000 żołnierzy. W czasie mobilizacji liczebność piechoty (rekrutowanej z mieszczan i chłopów – ramików (Ռամիկներ)) mogła wzrosnąć, a łączna liczebność całej armii dochodziła do 80 000 – 100 000 wojowników. Liczby te jak dla naszych warunków są spore, także sądzę, że zrobimy tak, że będą mieć 1200 ciężkiej jazdy, 5000 ciężkiej piechoty, a w razie wojny będą mogli podnieść ilość piechoty o dodatkowe 10 tysięcy lekkiej piechoty. Do tego będą mieli własną marynarkę złożoną z kilkunastu okrętów, np. 2 dromony, 3 duże galery, 5 średnich galer, 10 małych galer.Dziawor (Ձիավոր) – Rycerz, konny wojownik.
Sparapet (Սպարապետ) – Głównodowodzący, konetabl.
Maradjaht (Մարաջախտ) – Marszałek, szef logistyki.
Spasalar / Airudzi (Սպասալար / Այրուձի) – Dowódca kawalerii.
Ramik (Ռամիկ) – Ludzie prości, commonerzy (źródło rekrutacji piechoty).
- Piotr Asen
- Protosebastos
Również zgadzam się z Królem Maurycym i uważam, że lepiej jakby władca cylicji miał niekwestionowane pochodzenie by mieć legitymację. Taki syn bękart to jednak będzie nieprawowity.
Ciekawe czasy nastaną bo teraz Król Maurycy nie będzie jedynym królem, ale też nie będziemy jedynie społecznością złożoną z mężczyzn, choć wiadomo królowa Izabela będzie jedynie postacią narracyjną.
Ciekawe czasy nastaną bo teraz Król Maurycy nie będzie jedynym królem, ale też nie będziemy jedynie społecznością złożoną z mężczyzn, choć wiadomo królowa Izabela będzie jedynie postacią narracyjną.

— Piotr Asen —
Stratēgos tōn θέμα βουλγαριας

Stratēgos tōn θέμα βουλγαριας

- Aleksy I Komnen
- Autokratōr
Wiem, że Armia Jerozolimy jest od miesięcy w ciągłym marszu i wiele walk już stoczyli, ale mam prośbę do JKM @Maurycy Orański aby jeszcze ten jeden ostatni raz w tej kampanii wyruszył na czele swych wojsk. Celem będzie Cylicja. Kampania nie będzie ciężka bo wystarczy tylko zabezpieczyć tereny przyszłego królestwa. Także jedyne co musicie zrobić to zabezpieczyć dolinę. Moje wojsko jest obecnie pod miastem Attaleia. Zdobędziemy je szturmem i nauczymy pokory wobec cesarza. Kolejnym celem będzie miasto Cibyrrha. Po nim ruszę w kierunku miasta Seleucia. Tam ma nadzieję spotkać się z Waszą Królewską Mością a także z przyszłą królową Izabelą, którą proszę ze sobą bezpiecznie przywieść. Tam wydamy oficjalnie decyzje co do losu Królestwa Małej Armenii. Tymczasowo na tych ziemiach będę chciał aby JKM z armią Jerozolimy pozostał by ormianie nie poczuli się nazbyt dobrze i nie zbuntowali się przeciwko nam. Trzeba ich trzymać w szykach. To są sojusznicy, ale skoro w 2021 roku zbuntowali się przeciwko cesarstwu, a także uzurpatorowi i ustanowili niepodległe państwo, to nie można przewidzieć czy nie zrodzą się w nich jakieś niepodległościowe nacjonalistyczne pomysły.
Po rozwiązaniu kwestii ormiańskiej wyruszę w głąb Anatolii, rozprawię się z Uzurpatorem, a także Gruzinami.
W dowód mojej wdzięczności jako nagroda dla Jerozolimy za pomoc w kampanii i pilnowanie Ormian, kupcy Jerozolimy otrzymają przywileje w miastach Cylicji na wolny handel, a także narzucę Cylicji obowiązek nie narzucania ceł, podatków na kupców Jerozolimy wyprawiających konwoje i karawany do królestwa królowej Izabelii. W zamian też Ormianie otrzymają zerowe cła i podatki na konwoje i karawany do Konstantynopola, a także Temów Armeniakon i Anatolikon. Dzięki temu łacinnicy zdominują w pierwszym okresie handel do Cylicji, zaś Ormianie handel do stolicy i temów zniszczonych wojną.
O innych przywilejach i nagrodach dla Jerozolimy pomówimy później kiedy wojna już się zakończy.
Po rozwiązaniu kwestii ormiańskiej wyruszę w głąb Anatolii, rozprawię się z Uzurpatorem, a także Gruzinami.
W dowód mojej wdzięczności jako nagroda dla Jerozolimy za pomoc w kampanii i pilnowanie Ormian, kupcy Jerozolimy otrzymają przywileje w miastach Cylicji na wolny handel, a także narzucę Cylicji obowiązek nie narzucania ceł, podatków na kupców Jerozolimy wyprawiających konwoje i karawany do królestwa królowej Izabelii. W zamian też Ormianie otrzymają zerowe cła i podatki na konwoje i karawany do Konstantynopola, a także Temów Armeniakon i Anatolikon. Dzięki temu łacinnicy zdominują w pierwszym okresie handel do Cylicji, zaś Ormianie handel do stolicy i temów zniszczonych wojną.
O innych przywilejach i nagrodach dla Jerozolimy pomówimy później kiedy wojna już się zakończy.
- Maurycy Orański
- Nōbelissimos
Ruszę niezwłocznie.

Nobelissimos