Pytanie
- Maurycy Orański
- Protosebastos
Re: Pytanie
Ekscelencja jest biskupem rotryjskim obrządku welijskiego(czego szczerze gratuluję i życzę powodzenia w posłudze), więc sądzę że najodpowiedniej byłoby korzystać z kalendarza bizantyjsko-katolickiego

z łaski Boga król i arcybiskup Jerozolimy,
Protosebastos
Dziękuję za odpowiedź. W swoich celebrach korzystał będę zatem z takiej strony https://evaggeliokathemera.org/GR/gospel

- Maurycy Orański
- Protosebastos
Może. Jak najbardziej. Korzystając z władzy prymasa, (póki jeszcze ją mam.
) , stwierdzam że tak.

Protosebastos
Dziękuję Waszej Ekscelencji za odpowiedź. Skoro można to może zrobimy kiedyś jakąś wspólną celebrę w intencji Cesarstwa?Maurycy Orański pisze: ↑02 sie 2025, 18:46 Może. Jak najbardziej. Korzystając z władzy prymasa, (póki jeszcze ją mam.) , stwierdzam że tak.

- Maurycy Orański
- Protosebastos
Chętnie. Albo w intencji poległych. W ostatniej bitwie sporo krwii się polało. 

Protosebastos
Można zrobić i w takiej intencji. Proponuję w niedzielę. Celebra łączona, intencja znana, w jednej z bazylik w Jerozolimie.Maurycy Orański pisze: ↑03 sie 2025, 22:10 Chętnie. Albo w intencji poległych. W ostatniej bitwie sporo krwii się polało.![]()

Przepraszam za post pod postem, ale mam pytanie gdzie urzędował Patriarcha Konstantynopola. Czy miał jakiś pałac? Nie wiedziałem na poprzednim forum takiego wątku; http://www.bizancjum.darmowefora.pl/ind ... ,60.0.html nie znajduję także odpowiedzi w przeglądarce gdy wpisują frazę.
Czy zatem Patriarcha Konstantynopola ma jakiś dom w tej stolicy?
Czy zatem Patriarcha Konstantynopola ma jakiś dom w tej stolicy?

Zrodziło się we mnie kolejne pytanie, na kanwie mianowania Arcybiskupa @Maurycy Orański Kardynałem Kościoła Rotryjskiego. Kto jest teraz "ważniejszy", Prymas czy Kardynał? Kto ma pierwszeństwo? Jak powinna wyglądać precedencja?