Ja, Leszek Ebe-Grüner niniejszym składam wniosek o przyznanie mi zapomogi dla nowego obywatela, oraz założenie konta w wielkim skarbcu.
Z wyrazami szacunku,
/-/ Leszek Ebe-Grüner
Wniosek o zapomogę
- Leszek Ebe-Grüner
- Sebastos
Wniosek o zapomogę
Strategos Nicaea w Bizancjum oraz działacz sportowy i gospodarczy oraz organizator turniejów sportowych na Pollinie.
- Maurycy Orański
- Protosebastos
Re: Wniosek o zapomogę
Zgodę wyrażam

z łaski Boga król i arcybiskup Jerozolimy,
Protosebastos
- Aleksy I Komnen
- Autokratōr
- Geórgios Palaiológos
- Sebastos
Każdy Tem na strat otrzymuje ze skarbca cesarskiego 20 tyś. Bizantów:
viewtopic.php?p=839#p839
5000 Bizantów zapomogi jest dla każdego obywatela na jego prywatne wydatki. Polecam zatem zrobić dwie szkatuły; jedną dla temu drugą dla siebie.
viewtopic.php?p=839#p839
5000 Bizantów zapomogi jest dla każdego obywatela na jego prywatne wydatki. Polecam zatem zrobić dwie szkatuły; jedną dla temu drugą dla siebie.
/-/ Geórgios Palaiológos
Strategos Temu Hellady

Strategos Temu Hellady
- Leszek Ebe-Grüner
- Sebastos
Dziękuje za wytłumaczenie. Jutro poprawię i wszystko odpowiednio napisze.Geórgios Palaiológos pisze: ↑13 sie 2025, 18:39 Każdy Tem na strat otrzymuje ze skarbca cesarskiego 20 tyś. Bizantów:
viewtopic.php?p=839#p839
Strategos Nicaea w Bizancjum oraz działacz sportowy i gospodarczy oraz organizator turniejów sportowych na Pollinie.
- Leszek Ebe-Grüner
- Sebastos
To teraz koledzy @Geórgios Palaiológos @Maurycy Orański i Cesarzu @Aleksy I Komnen .
Jako że zadanie Strategosa oraz finanse uznaje za bardzo ważną rzecz, mam kilka do was pytań, by w przysłości unikać gap:
1.Czy ja jako Stratego swojego temu mogę zakupić wojska do obrony swojej Nicaea? Chodzi mi oczywiście o to, jak już cały Tem będzie pod kontrolą moją i czy wtedy mogę kupić z skarbu Temu czy muszę z prywatnych pieniędzy?
2.Jak chodzi na wsparcie gospodarki i kultury, to czy możemy to wliczać też rozgrywki sportowe jak Budynek do Olympiady, budynek do turniejów rycerskich itp. sprawy? Oczywiście służyły by ludziom.
3.I jak wygląda sprawa z kupywaniem wsi, miast itd.? Czy to muszę kupywać za pieniądze ze skarbu mojego Temu Nicaea czy muszę to kupywać ze swoich prywatnych środków?
Także czekam na odpowiedzi, bo jest to dla mnie ważne, bo chcę wiedzieć na co konkretnie mogę przeznaczać pieniądze z skarbca Temu Nicaea.
Jako że zadanie Strategosa oraz finanse uznaje za bardzo ważną rzecz, mam kilka do was pytań, by w przysłości unikać gap:
1.Czy ja jako Stratego swojego temu mogę zakupić wojska do obrony swojej Nicaea? Chodzi mi oczywiście o to, jak już cały Tem będzie pod kontrolą moją i czy wtedy mogę kupić z skarbu Temu czy muszę z prywatnych pieniędzy?
2.Jak chodzi na wsparcie gospodarki i kultury, to czy możemy to wliczać też rozgrywki sportowe jak Budynek do Olympiady, budynek do turniejów rycerskich itp. sprawy? Oczywiście służyły by ludziom.
3.I jak wygląda sprawa z kupywaniem wsi, miast itd.? Czy to muszę kupywać za pieniądze ze skarbu mojego Temu Nicaea czy muszę to kupywać ze swoich prywatnych środków?
Także czekam na odpowiedzi, bo jest to dla mnie ważne, bo chcę wiedzieć na co konkretnie mogę przeznaczać pieniądze z skarbca Temu Nicaea.
- Maurycy Orański
- Protosebastos
1. Wojska temowe idą z pieniędzy temowych
2. Rozumiem że chodzi o finansowanie takich przedsięwzięć. Tak, jak najbardziej
3. Majątek temowy to majątek temowy, w zarządzie tylko. Majątek prywatny jest wasz własny
2. Rozumiem że chodzi o finansowanie takich przedsięwzięć. Tak, jak najbardziej
3. Majątek temowy to majątek temowy, w zarządzie tylko. Majątek prywatny jest wasz własny

z łaski Boga król i arcybiskup Jerozolimy,
Protosebastos
- Leszek Ebe-Grüner
- Sebastos
Dziękuje @Maurycy Orański za te wszystkie odpowiedzi i teraz wiem jak będę mógł działać, jak mój Tem będzie całkowicie wyzwolony z tego Uzupertora.