Pytanie o obywatelstwo

Tutaj urzęduje Jego Cesarska Mość Aleksy I Komnen.
Awatar użytkownika
Leszek Ebe-Grüner
Sebastos

Pytanie o obywatelstwo

Post autor: Leszek Ebe-Grüner »

Dzień Dobry. Mianowicie podobają mi się klimatu tego kraju i o ile inne to co najwyżej mogę zwiedzać, bo wiadomo nie zawsze musi mi pasować klimat. Ale tu wygląda to naprawdę bardzo fajnie, mimo że narracyjnie, a może to właśnie urok że jest to narracyjne! I moje pytanie brzmi co trzeba zrobić by uzyskać obywatelstwo Cesarstwa Bizantyjskiego panie Cesarzu @Aleksy I Komnen ?
Leszek Ebe-Grüner, Syn Oberhaupta Edelweiss Heinza-Wernera Grünera
Strategos Nicaea w Bizancjum oraz działacz sportowy i gospodarczy oraz organizator turniejów sportowych na Pollinie.
Obrazek
Awatar użytkownika
Aleksy I Komnen
Autokratōr

Re: Pytanie o obywatelstwo

Post autor: Aleksy I Komnen »

Leszek Ebe-Grüner pisze: 03 sie 2025, 22:03 Dzień Dobry. Mianowicie podobają mi się klimatu tego kraju i o ile inne to co najwyżej mogę zwiedzać, bo wiadomo nie zawsze musi mi pasować klimat. Ale tu wygląda to naprawdę bardzo fajnie, mimo że narracyjnie, a może to właśnie urok że jest to narracyjne! I moje pytanie brzmi co trzeba zrobić by uzyskać obywatelstwo Cesarstwa Bizantyjskiego panie Cesarzu @Aleksy I Komnen ?
Aby uzyskać obywatelstwo wystarczy być aktywny na forum, wyrazić taką chęć a wtedy zostaje ono nadawane. Nie mamy żadnych ustaw, czy dekretów dotyczących kwestii uzyskiwania obywatelstwa, ale przyjęło się, że jest to decyzja cesarza, potwierdzona postem przyznającym formalnie obywatelstwo rzymskie.
Jest jakieś pole aktywności które interesuje szanownego? Mamy możliwość służby wojskowej, kariery wojskowej, obecnie trwa Wielka Wojna Domowa, dlatego są możliwości łatwych awansów i zasłużenia się cesarstwu. Mamy także uczelnie takie jak Akademia Konstantynopolska oraz Wielka Uczelnia Rycerska. Można tam publikować swoje wykłady, prace naukowe. W końcu mamy także możliwość działania jako namiestnik jednej z prowincji, czyli funkcja Strategosa jednego z Temów. Bizancjum podzielone jest na temy. Obecnie wolne są temy: Dalmacji, Morski, Nicaea. W Anatolii są także temy Anatolikon i Armeniakon, ale są zajęte, choć Strategosów od dawna nie ma i nie działali zbyt aktywnie, dlatego jeśli byłby Pan zainteresowany tymi temami to jestem otwarty na kwestię przyznania ich Panu. Muszę jednak przy okazji wspomnieć, uwypuklić, że z racji na działania wojenne w Anatolii to nie wszystkie miasta tych temów są pod bezpośrednią władzą Konstantynopola, stąd nie można by raczej wykorzystać 100% potencjału narracyjnego.
W sprawie temów ich lokalizacji i granic odsyłam do wątku z mapami cesarstwa.
Ostatnim działem w którym można działać jest Królestwo jerozolimskie, które jest lennikiem cesarza bizantyjskiego i wszelka narracja i sprawy administracyjne zależą tam już od Króla Maurycego. Tam narracja i klimat jest taki jak był w realnym Królestwie Jerozolimskim, podczas krucjat, dlatego nieco się różni od tego bizantyjskiego tj. rzymskiego. Praktycznie tylko w ziemi świętej są łacinnicy i taki europejski klimat. Reszta cesarstwa jest raczej w klimacie greckim, rzymskim.

Mam nadzieję, że to nieco wyjaśnia wam jakie mamy możliwości i pola do działania i ułatwi nieco wybór ścieżki kariery w Bizancjum.
Aleksy I Komnen
Władca Cesarstwa Bizantyjskiego
Basileus kai Autokratōr Rhōmaíōn

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Leszek Ebe-Grüner
Sebastos

No ja bardziej jednak celuję w Rzymskie klimaty, krucjaty niekoniecznie moja działka, więc zrezygnuję z Królestwa Jerozolimskiego. Ja bardziej wolę działać gospodarczo oraz sportowo, czyli rozwijałbym miasta coś jak w takiej grze CivCity: Rome, cywilnie, ale oczywiście wiadomo własne jakieś wojsko do obrony prowincji się przydadzą. A czy była by możliwość organizowania własnych Koloseum czy też Olympiad? Bo jak wspominałem, lubię robić też sport, więc dlatego pytam. Co do temów, to jestem otwarty na propozycje Cesarzu Aleksy I Komnen. Dla mnie najważniejsze jest rozwijać wsie i miasta. Na koniec pytanie czy dostanę jakieś początkowe pieniądze na start? I to tyle, także jeśli Cesarz @Aleksy I Komnen mogę prosić, to chcę zostać obywatelem Cesarstwa Bizantyjskiego.
Strategos Nicaea w Bizancjum oraz działacz sportowy i gospodarczy oraz organizator turniejów sportowych na Pollinie.
Obrazek
Awatar użytkownika
Aleksy I Komnen
Autokratōr

Leszek Ebe-Grüner pisze: 06 sie 2025, 16:44 No ja bardziej jednak celuję w Rzymskie klimaty, krucjaty niekoniecznie moja działka, więc zrezygnuję z Królestwa Jerozolimskiego. Ja bardziej wolę działać gospodarczo oraz sportowo, czyli rozwijałbym miasta coś jak w takiej grze CivCity: Rome, cywilnie, ale oczywiście wiadomo własne jakieś wojsko do obrony prowincji się przydadzą. A czy była by możliwość organizowania własnych Koloseum czy też Olympiad? Bo jak wspominałem, lubię robić też sport, więc dlatego pytam. Co do temów, to jestem otwarty na propozycje Cesarzu Aleksy I Komnen. Dla mnie najważniejsze jest rozwijać wsie i miasta. Na koniec pytanie czy dostanę jakieś początkowe pieniądze na start? I to tyle, także jeśli Cesarz @Aleksy I Komnen mogę prosić, to chcę zostać obywatelem Cesarstwa Bizantyjskiego.
Oczywiście mamy taki forumowy system gospodarczy i można kupować miasta, miasteczka, wsie. Podobny system gospodarczy jest w RON.
Co do Koloseów to raczej czasy rzymu. Walki gladiatorów czy walki ze zwierzętami wraz z wzrostem znaczenia chrześcijaństwa, oraz nawracaniem się rzymian na chrześcijaństwo zanikały i praktycznie w VI wieku już ich nie było. U nas nasze czasy fabularne, narracyjne to okolice XI-XIII wieku. Ale nadal istnieją na pewno amfiteatry czy inne budowle rzymskie tyle że teraz to raczej wyścigi rydwanów, może jakieś spektakle, pewnie olimpiady też się jakieś odbywały, pewnie mogą się odbywać u nas.
Jeśli jest szanowny zainteresowany byciem Strategosem Temu i zajmowaniem się obronnością, rozwojem miast temowych, oraz sądownictwem na danym terenie w danej prowincji to proszę sobie wybrać. Jak napisałem, wolne są temy: Dalmacji, Morski, Nicaea + ew. temy Anatolikon i Armeniakon
viewtopic.php?p=1158#p1158
Dla lepszego zorientowania się w prawie polecam lekturę edyktów, a także dekretów. Na pewno sporo wyjaśnią; viewforum.php?f=49

PS. W sprawie pieniędzy na start, osobistych to edykt o zapomogach, a w sprawie funduszy temowych, to odsyłam do jednego z dekretów. ;)
Aleksy I Komnen

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Leszek Ebe-Grüner
Sebastos

Dobrze to pomyślałem. Myślę że chcę zostać Strategosem Nicaea bo wydaje się mniejszy od Dalmacji, a nie chcę zarządzać ogromnymi terenami na dzień dobry, tylko trochę mniejszymi.

Co do sportów rozumiem, w takim razie bardziej będą olimpiady.

W takim razie jeśli mogę to proszę Cesarzu o zapomogę, w której czytałem jest 5000 ฿. I oczywiście jeśli będą mi dane zgody, to postaram się jak najszybciej działać w temacie i już powoli się przyzwyczajać do Klimatów Bizancjum :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Aleksy I Komnen
Autokratōr

Leszek Ebe-Grüner pisze: 06 sie 2025, 17:42 Dobrze to pomyślałem. Myślę że chcę zostać Strategosem Nicaea bo wydaje się mniejszy od Dalmacji, a nie chcę zarządzać ogromnymi terenami na dzień dobry, tylko trochę mniejszymi.

Co do sportów rozumiem, w takim razie bardziej będą olimpiady.

W takim razie jeśli mogę to proszę Cesarzu o zapomogę, w której czytałem jest 5000 ฿. I oczywiście jeśli będą mi dane zgody, to postaram się jak najszybciej działać w temacie i już powoli się przyzwyczajać do Klimatów Bizancjum :)
Nie ma sprawy. Obecnie o Niceę toczą się boje, Strategosi Piotr Asen i Geórgios Palaiológos bronią Nicomedii, przed armią Jana Uzurpatora pod dowództwem Domestikosa Nicefora (nie mylić z naszym Arcybiskupem ;) ) oraz wsparciem z Nicei. Jednak niedługo już możliwe że nasze wojska wygrają i za maksymalnie parę tygodni cały Tem Nicei będzie wyzwolony spod panowania uzurpatora, a wtedy będziecie mogli spokojnie objąć panowanie na tym terenie jako nasz cesarski namiestnik tej prowincji. Jan Uzurpator rezyduje w Smyrnie. Do tego miasta podąża obecnie moja armia pod moim osobistym dowództwem.

Co do wniosku o zapomogę to proszę złozyć go w odpowiednim dziale; viewforum.php?f=56
Rozpatrywaniem tej sprawy zajmuje się cesarski Sakelariusz (odpowiednik Ministra Finansów, ministra skarbu) Maurycy Orański. W tym dziale jest też poddział w którym każda osoba może założyć wątek własnej Szkatuły gdzie się pokazuje zawartość szkatuły, oraz prezentuje co miesięczne bilanse jeśli są jakieś wydatki lub dochody. Najłatwiej popatrzyć na wnioski innych osób, także na wątki szkatuł innych osób.
I jeszcze może dodam, że Temy mają własne szkatuły, jako że majątek temowy czyli miasta danego temu nie są własnością prywatną Strategosów. Strategosi mogą kupować sobie własne miasta ale to już za swoje środki.

Nadanie Obywatelstwa

Niniejszym nadaje się Panu Leszkowi Ebe-Grünerowi miano obywatela Cesarstwa Bizantyjskiego i jako obywatel ma obowiązek zamieszkania w jednym z miast na terenie Cesarstwa Bizantyjskiego, aby swą pracą wspierać nasze wspaniałe państwo.

Podpisano:
Aleksy I Komnen,
Basilleus i Autokrator.

Konstantynopol,
06 VIII A.D. 2025
@Leszek Ebe-Grüner
Aleksy I Komnen

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Leszek Ebe-Grüner
Sebastos

Dziękuje za informacje Cesarzu i zaczynam działać ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Piotr Asen
Sebastos

Post autor: Piotr Asen »

Gratuluję zostania obywatelem rzymskim @Leszek Ebe-Grüner :)
— Piotr Asen —
Stratēgos tōn θέμα βουλγαριας

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Nicefor

Post autor: Nicefor »

@Leszek Ebe-Grüner serdecznie gratuluję nadania obywatelstwa przez Cesarza, jak również tego, że pragnie Pan zostać Strategosem Temu Nicea. Moja postać urodziła się narracyjnie w Nicei, dlatego szczególnie ten tem jest mi bliski. :)
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Leszek Ebe-Grüner
Sebastos

Nicefor pisze: 08 sie 2025, 12:26 @Leszek Ebe-Grüner serdecznie gratuluję nadania obywatelstwa przez Cesarza, jak również tego, że pragnie Pan zostać Strategosem Temu Nicea. Moja postać urodziła się narracyjnie w Nicei, dlatego szczególnie ten tem jest mi bliski. :)
Obiecuję, że jak wojna się skończy na tych terytoriach, to będzie spokojnym życiem działać tutejszy Tem ;)
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dwór cesarski”