Wielka Wojna Domowa - przygotowania
- Maurycy Orański
- Sebastos
Re: Wielka Wojna Domowa - przygotowania
@Piotr Asen Rozumiem że Bułgaria opanowana? Jeśli tak to jaki będzie Wasz kolejny ruch, Panie? Hellada czy Anatiolia?

z łaski Boga król Jerozolimy,
książę Antiochii i Zajordania,
hrabia Edessy i Trypolisu
- Piotr Asen
- Sebastos
Chyba najprościej byłoby dołączyć do wojsk cesarza i pomóc mu w Helladzie. Z tego co się orientuję to Cesarz tam utknął. Na pewno jeśli będę mieć nieco łatwiej w życiu i trochę więcej czasu i chęci, to zaangażowałbym się na jakimś innym kierunku w tej kampanii. Póki co jednak jeśli chodzi o wolny czas, oraz chęci, to posiadam deficyt. Podziwiam, jak Wasza Królewska Mość w święta wielkanocne i majówkę wchodził na forum i kontynuował narrację w kampanii. Ja wolałem odpocząć i w przewie od tego porobić coś na studia.Maurycy Orański pisze: ↑05 kwie 2025, 17:01 @Piotr Asen Rozumiem że Bułgaria opanowana? Jeśli tak to jaki będzie Wasz kolejny ruch, Panie? Hellada czy Anatiolia?
— Piotr Asen —
Stratēgos tōn θέμα βουλγαριας

Stratēgos tōn θέμα βουλγαριας

Sebastos Stojgniew, chętnie oddaje się pod rozkazy cesarskie. Gdzie rozkażesz, Panie, tam się udam! Mogę wziąć w karby Słowian walczących po stronie bizantyjskiej przeciw buntownikom.
- Aleksy I Komnen
- Autokratōr
Słowian musielibyście werbować w Dalmacji. Tam są ich skupiska. Obecnie Strategos Wilhelm wyruszył z armią temową by podporządkować miasta dalmacji, które są niezależne, bądź popierają uzurpatora. Możecie dołączyć do Niego. Jeśli ładnie narracyjnie przeprowadzicie werbunek, to ja z cesarskiego skarbca sfinansuję uzbrojenie dla zbrojnych. (Tylko proszę nie zwerbować za wielkich tych sił. Kilka bandonów wystarczy

Rozumiem, drogi Cesarzu Rzymian
A jakie jest stanowisko Bułgarów czy Franków? Kogo popierają aktualnie?
W takim razie, na koń i Strategosa Wilhelma, Stojgniewie goń!
Kilka bandonów, może nie licznych, ale zdeterminowanych żołnierzy cesarskich może się przydać w decydującym momencie.
Poproszę o wydanie mi przez kancelarię cesarską odpowiedniego pisma, bym nie został uznany za jakiegoś κακοποιός (bandytę). Możliwe, że będę musiał wcielać mieszkańców do wojska i rekwirować na potrzeby wojenne żywność, wozy i konie oraz inne zwierzęta pociągowe. Wojna to chaos, zwłaszcza domowa.

Kilka bandonów, może nie licznych, ale zdeterminowanych żołnierzy cesarskich może się przydać w decydującym momencie.
Poproszę o wydanie mi przez kancelarię cesarską odpowiedniego pisma, bym nie został uznany za jakiegoś κακοποιός (bandytę). Możliwe, że będę musiał wcielać mieszkańców do wojska i rekwirować na potrzeby wojenne żywność, wozy i konie oraz inne zwierzęta pociągowe. Wojna to chaos, zwłaszcza domowa.
- Aleksy I Komnen
- Autokratōr
Co do Franków to nie ma ich za wielu w Bizancjum, chyba że mowa o łacinikach z Ziemi Świętej jako o frankach. Wtedy są oni oczywiście po naszej stronie.Stojgniew pisze: ↑27 maja 2025, 1:16 Rozumiem, drogi Cesarzu RzymianA jakie jest stanowisko Bułgarów czy Franków? Kogo popierają aktualnie?
Co do Bułgarów również popierają oni nasza osobę na tronie cesarkim. Obecnie Bułgaria żyje dość niedawna wojną domową, jednak napiszę do Strategosa Piotra by rozpoczął przygotowania do włączenia się do naszej wojny.
Co do wojsk waszych, to proponuję zorganizować je tak by był bandon łucznikow, reszta lekkiej jazdy i piechoty. Proponuję rozmiar do ok. 1000 zbrojnych. Wychodzi zatem 5 bandonów. 1 liczników, 3 piechoty i jeden lekkiej jazdy. Chyba optymalne ustawienie jeśli chodzi o Słowian. To jednak należy do Szanownego.
Tak, miałem na myśli łacinników. Rozumiem. Stanie się tak, jak sobie życzysz, Basileosie!